Пилаф с бадеми, моркови и портокал
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За захарния сироп:
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. шафран
1/4 ч.л. смлян кардамон
2 с.л. зехтин
3 ч моркови, нарязани на тънки клечици
1/2 ч захаросана портокалова кора, нарязана
Вряща вода 1/2 ч вода
1/2 ч бадеми, нарязани, бланширани
2 с.л. розова вода или на вкус
3 с.л шамфъстък
За ориза:
2 ч ориз, добре изплакнат
1 ч.л. сол
4 ч вода, гореща
5 с.л. зехтин
1/4 ч.л. смляна куркума
2 с.л. вода
Смелете 1/2 чаена лъжичка захар и шафрана в хаванче на прах. Добавете кардамона и отново смелете. Заделете. Загрейте олиото в тиган, добавете морковите и се запържват на слаб огън за около 6 минути, като се разбърква често, за да покафенеят леко. Заделете. Покрийте портокаловата кора с вряла вода за 2 минути. Отцедете и оставете настрана. Сложете една чаша захар и 1/2 чаша вода в тенджера и оставете да къкри на умерен огън в продължение на 2 минути, за да се разтвори захарта. Добавете бадемите, запържените моркови и портокаловата кора и продължете готвенето още 2 минути. Свалете от котлона и прибавете розовата вода, фъстъците и сместа с шафран. Заделете. За да приготвите ориза, го покрийте със студена вода и сол; оставете да кисне в продължение на 1/2 час. Излейте почти цялата леко подсолена вода, оставяйки около 1/2 чаша. Сложете четири чаши вода да заври на умерен огън и добавете ориза и останалата течност. Гответе в продължение на 8 минути, отцедете и изплакнете със студена вода. Отцедете и оставете настрана. Сложете 3 супени лъжици от олиото в достатъчно голям тиган с куркумата. Разклатете тигана бързо, за да се смесят. Изсипете ориза, така че да се покрие с мазнината и оформете горната част на пирамида. Покрийте съда и гответе на слаб огън за 10 минути. Разкрийте и поръсете ориза с останалите 2 супени лъжици олио и 2 супени лъжици вода. Покрийте съда с кърпа, след това с капака. Гответе на много слаб огън за 1/2 час, докато се оформи коричка. Сервирайте ориза в чиния, украсено с коричка от дъното на съда. Поднесете топлия захарен сироп отделно. Поднася се топло с пилешката яхния.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ