Персийски ориз с канела и фъстъци
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 1/2 ч ориз басмати, хубаво изплакнат
2 с.л. сол (плюс 1/4 чаена лъжичка)
1/8 ч.л. конци шафран
1 малък портокал
6 с.л. масло
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. канела
1/2 ч обелен шам фъстък, неосолен
1/2 ч златисти стафиди
2 с.л. олио
Сложете 4 литра вода с 2 супени лъжици сол да ври в тенджера. Оставете водата да ври, докато бавно добавяте отцедения ориз. Оставете на слаб огън за 5 минути; изплакнете със студена вода и се отцежда внимателно. Извадете една чаша ориз и разбъркайте с шафрановите конци; заделете. Поставете заделената чаша ориз в голяма купа. Обелете 1 ивица кора от портокал и се нарязва на много малки кубчета. Сложете една чаша вода да заври в малка тенджера, добавете кората и оставете да къкри за 2 минути. Отцедете и подсушете. Загрейте 1 супена лъжица масло в малък тиган и запържете леко кората за 15 секунди; добавете захарта и варете в продължение на 30 секунди. Добавете канелата, шам фъстъка, стафидите и 1/4 чаена лъжичка сол; запържете леко, като се разбърква непрекъснато, за да се покрие с маслената смес със захар. Разбъркайте сместа със заделения ориз. Разтопете останалото масло. Намажете дъното и стените на тенджера с капак с 1 супена лъжица от разтопеното масло, смесено с олиото. Сгорещете хубаво съда. Махнете от огъня и разстелете половината от ориза с портокаловата кора на дъното на съда, като натискате добре с лъжица. Покрийте с купчинка от останалия ориз с портокалова кора. Поръсете шафрановия ориз отгоре. С дръжката на дървена лъжица, направете отвор в центъра на ориза, достатъчно дълбок, за да достигне до дъното на съда. Направете 2 или 3 допълнителни отвора в ориза, за да може парата да излиза. Поръсете ориза с останалите 4 супени лъжици разтопено масло. Гответе ориза 6 минути на слаб огън, непокрит. Увийте капака на съда в ленена кърпа, като завържете краищата на кърпата хубаво под и около дръжката на капака. Покрийте съда с увития в кърпа капак и задушете на пара на слаб огън в продължение на 40 до 60 минути, докато се оформи хрупкава златиста коричка по дъното на ориза. Сваля се от огъня и се оставя да престои покрито за 10 мин. При поднасяне: Изсипете пухкавия мек ориз в чиния. Натрошете долната коричка на парчета и подредете около ориза в чинията. Сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ