Ориз с моркови и зелен грах
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 с.л. растително масло
1 средна глава лук, тънко нарязан
1 скилидка чесън, нарязан ситно
10 скилидки чесън
1 пръчица канела
10 шушулки кардамон
2 дафинови листа
1/4 ч.л. куркума на прах (по желание)
1 1/2 ч ориз басмати
3 ч топла вода
1 ч.л. сол
1 ч замразен микс от грах и моркови
1/2 ч златни стафиди
1/4 ч бадеми или кашу
Загрейте олиото в голяма тенджера. Запържете лука, докато омекне, добавете ситно нарязания чесън. Запържете бързо карамфила, канелата, кардамона, дафиновите листа и куркумата на прах за 30 секунди до 1 минути. Намалете котлона и добавете ориза. Продължете да пържите като разбърквате, докато оризът се покрие хубаво с подправките и започне да става прозрачен. Добавете горещата вода (точно два пъти повече от количеството на ориза), добавете сол и покрийте съда. Оставете да заври, след което намалете огъня. Прибавете граха и разбъркайте с ориза и върнете капака. Проверявайте ориза на всеки 5 минути, за да следите дали водата се абсорбира и оризът омеква. Когато оризът е готов, запържете стафидите и бадемите в малко масло и ги прибавете при ориза. Не преварявайте ориза, за да не стане лепкав.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ