Регистрация

Ориз с моркови и зелен грах

Автор:
Валентина Чобанова
|
Дата:
24 Mar
|
Видяна:
821
Оцени рецептата

6 с.л. растително масло

1 средна глава лук, тънко нарязан

1 скилидка чесън, нарязан ситно

10 скилидки чесън

1 пръчица канела

10 шушулки кардамон

2 дафинови листа

1/4 ч.л. куркума на прах (по желание)

1 1/2 ч ориз басмати

3 ч топла вода

1 ч.л. сол

1 ч замразен микс от грах и моркови

1/2 ч златни стафиди

1/4 ч бадеми или кашу

 

Загрейте олиото в голяма тенджера. Запържете лука, докато омекне, добавете ситно нарязания чесън. Запържете бързо карамфила, канелата, кардамона, дафиновите листа и куркумата на прах за 30 секунди до 1 минути. Намалете котлона и добавете ориза. Продължете да пържите като разбърквате, докато оризът се покрие хубаво с подправките и започне да става прозрачен. Добавете горещата вода (точно два пъти повече от количеството на ориза), добавете сол и покрийте съда. Оставете да заври, след което намалете огъня. Прибавете граха и разбъркайте с ориза и върнете капака. Проверявайте ориза на всеки 5 минути, за да следите дали водата се абсорбира и оризът омеква. Когато оризът е готов, запържете стафидите и бадемите в малко масло и ги прибавете при ориза. Не преварявайте ориза, за да не стане лепкав.





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта