Омар в доматен сос с шафранов ориз
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
2 омара, по около 900 г всеки
25 конци шафран, накиснати в
1/4 ч гореща вода
140 г фино нарязан лук
1 средно голям стрък праз, нарязан фино
8 с.л. зехтин
3 скилидки чесън, счукан
900 г домати; обелени, без семената и ситно нарязани
4 сушени домата (в зехтин) - счукани на паста
1/2 ч бяло вино
1/4 ч портокалов сок
1 дафинов лист
Сол и прясно смлян черен пипер
1/2 ч фино нарязан див копър
1/2 ч наситнен пресен магданоз
1 с.л. фино нарязана прясна мента
Шафранов ориз
В тенджера, достатъчно голяма, за да побере омарите и соса, запържете лука и праза внимателно в 3 с.л. зехтин, докато станат полупрозрачни. Добавете чесъна, нарязаните доматите, доматеното пюре и течността, виното, портокаловия сок и дафиновия лист. Подправете със сол и пипер и оставете да къкри, покрито в продължение на 15 минути. Добавете копъра, магданоза, ментата, шафрана и течността, както и опашката и черупките на омара и оставете да къкри, покрито, в продължение на 10 минути. Междувременно прокарайте черния дроб на омара през цедка и разбийте с останалия зехтин. Когато омарите са се варили в продължение на 10 минути, заделете около 1 чаша от соса и смесете с дроба. Изсипете тази смес обратно в тенджерата, разбъркайте и оставете да къкри за още 10 минути. Поднесете с шафранов ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ