Регистрация

Мандаринов ориз

Автор:
мария кънчева
|
Дата:
09 May
|
Видяна:
1135
Оцени рецептата

200 г ориз

550 мл вода

1 морков

2 с.л. зехтин

2 мандарини, кората и сокът

40 г бадеми

100 г захар

1/2 пакетче шафран

1 с.л. стафиди

 

Измийте ориза, докато водата потече бистра. След това накиснете ориза в 550 мл вода за около час. Отцедете в сито. Нарежете 1 морков на тънки диагонални филийки, а след това на ивички. В голям съд сгорещете 2 супени лъжици зехтин и запържете моркова, като се разбърква, докато стане златист, а след това извадете от маслото (заделете мазнината в съда) и се отцежда. В тенджера, направете сироп, като кипнете кората на 2 мандарини и сока от тях със 150 мл с вода. Добавете бадемите, 100 грама захар и половин чаена лъжичка шафран. Оставете да заври и се готви внимателно в продължение на около половин час, като се разбърква често, след това добавете морковите и една супена лъжица стафиди и варете, като се разбърква, за още няколко минути. Сиропът трябва да е доста гъст. Махнете от огъня. В съда от морковите, сгорещете масло и запържете като разбърквате отцедения ориз, докато стане прозрачен. Добавете 230 мл вряща вода и се разбърква леко на слаб огън, докато водата е почти изпарена. Покрийте ориза със сиропа, поставете капака и печете във фурната на 160-170 градуса в продължение на половин час. Махнете капака, разбъркайте и сервирайте.





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта