Мандаринов ориз
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
200 г ориз
550 мл вода
1 морков
2 с.л. зехтин
2 мандарини, кората и сокът
40 г бадеми
100 г захар
1/2 пакетче шафран
1 с.л. стафиди
Измийте ориза, докато водата потече бистра. След това накиснете ориза в 550 мл вода за около час. Отцедете в сито. Нарежете 1 морков на тънки диагонални филийки, а след това на ивички. В голям съд сгорещете 2 супени лъжици зехтин и запържете моркова, като се разбърква, докато стане златист, а след това извадете от маслото (заделете мазнината в съда) и се отцежда. В тенджера, направете сироп, като кипнете кората на 2 мандарини и сока от тях със 150 мл с вода. Добавете бадемите, 100 грама захар и половин чаена лъжичка шафран. Оставете да заври и се готви внимателно в продължение на около половин час, като се разбърква често, след това добавете морковите и една супена лъжица стафиди и варете, като се разбърква, за още няколко минути. Сиропът трябва да е доста гъст. Махнете от огъня. В съда от морковите, сгорещете масло и запържете като разбърквате отцедения ориз, докато стане прозрачен. Добавете 230 мл вряща вода и се разбърква леко на слаб огън, докато водата е почти изпарена. Покрийте ориза със сиропа, поставете капака и печете във фурната на 160-170 градуса в продължение на половин час. Махнете капака, разбъркайте и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ