Къри пай с морски дарове
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 с.л. несолено масло
1/2 ч брашно
1 ч бульон от миди
3/4 ч сухо шери
1 ч течна сметана или мляко
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. прясно настърган джинджифил
3 големи скилидки чесън, счукан
2 с.л. къри на прах
1/8 ч.л. смлян червен пипер
Сол и прясно смлян черен пипер
1/2 ч наситнен пресен магданоз
450 г месо от омар, сварено и нарязано
680 г големи скариди, белени и почистени
340 г моркови, остъргани и подрязани, нарязани на парчета от по 5 см и бланширани за 2 мин.
115 г гъби шийтаке, без стеблата, нарязани на дебели филийки
1 ч бадеми, препечени
280 г замразен грах, размразен
450 г перлен лук, замразен и размразен
450 г бутер тесто, размразено в хладилника
1 яйце, разбито с
1 с.л. вода, за намазване
Загрейте фурната до 210ºС.
В голям тиган загрейте маслото на средно силен огън, докато се разпени. Смесете брашното, намалете огъня до средно слаб и продължете да готвите, докато брашното стане със светло-кремав цвят, около 2 минути. Добавете бульона от миди, шерито, сметаната и лимоновия сок. Увеличете котлона до умерено силен и оставете сместа да заври, като разбърквате непрекъснато. Гответе още 30 сек. Отстранете от огъня. Прибавете джинджифила, чесъна, кърито на прах, червения пипер, солта и черния пипер. Оставете сместа да къкри, след това прибавете магданоза, омарите, скаридите, морковите, гъбите, бадемите, граха и лука. Остържете сместа в глинен гювеч. Разточете тестото до слой с дебелина 0,5 см. Изрежете кръг, с 1 см по-голям от отвора на гювеча. Направете малка дупка в средата на кръга, за да излиза парата. Покрийте гювеча с тестото и слепете хубаво краищата. Нарежете останалото тесто на ленти и декорирайте пая. Намажете тестото с яйцето, разбито с вода. Сложете в средата на фурната. Пече се в продължение на 20 минути, след което намалете фурната до 190С и продължете да печете още 20-25 минути или докато тестото се надуе и е златисто кафяво. Извадете от фурната и оставете да престои 15-20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ