Зелено гъмбо
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
280 г пресен спанак или
280 г замразен спанак, листа
280 г пресен лапад или
280 г замразен лапад
280 г пресни листа ряпа или
280 г замразени листа ряпа
280 г пресни листа китайско зеле или
280 г замразени листа китайско зеле
1/2 средно голяма зелка, нарязана на тънки ленти
2 дафинови листа, наситнени
1 ч.л. сушен босилек
1 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. сушен риган
1/4 ч.л. смлян бахар
1/8 ч.л. смлян карамфил
1/4 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
4 л пилешки бульон
450 г нетлъсто свинско
450 г пушена шунка
2/3 ч зехтин
2 големи глави лук, нарязан
4 стръка целина, нарязана на кубчета
1 голяма зелена чушка, нарязана на кубчета
4 големи скилидки чесън, нарязан
2 с.л. захар
Сол
Прясно смлян черен пипер
Лют червен пипер
24 стриди, консерва, с течността
12 стръка зелен лук, нарязан на тънки филийки
1/2 ч пресен магданоз, наситнен
3 1/2 с.л. сасарфас на прах (приблизително)
5 ч горещ сварен ориз
Подправки:
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/2 ч.л. лют червен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. лук на прах
1/2 ч.л. чесън на прах
Измийте пресните зелени листа и ги накъсайте на малки парченца. Премахнете големите стъбла. (Ако използвате замразени зеленчуци, ги размразете и отцедете преди да продължите). Поставете почистените или размразени зелени листа, зелето, дафиновите листа, босилека, мащерката, ригана, бахара, карамфила и индийското орехче в голяма тенджера. Добавете бульона и достатъчно вода, така че да покрие зеленчуците на около 7 см. Оставете да заври. Намалете огъня. Покрийте; оставете да къкри докато подготвяте останалите съставки. Пригответе микса от подправки. Нарежете шунката и свинското на хапки. Добавете месата в микса от подправки. Разклатете, за да се покрият леко. Заделете подправеното месо настрана, докато се сгорещява олиото. Сгорещете олиото в тиган на средно висока температура. Запържете месото от всички страни до покафеняване. С решетъчна лъжица, прехвърлете запърженото месо при врящите зеленчуци. Намалете огъня до умерен; добавете лука, целината, чушките и чесъна в тигана. Гответе, докато зеленчуците омекнат, около 5 минути. С решетъчна лъжица, прехвърлете запържените зеленчуци в тенджерата. При разбъркване се добавя захарта; оставете да къкри, непокрито в продължение на един час. Поръсете със сол и пипер на вкус, както и с лют червен пипер. Оставете на слаб огън за 2 часа. Около 10 минути преди сервиране, внимателно добавете стридите с течността им, зеления лук и магданоза. Гответе, докато стридите се навият в краищата. Изсипете около 1/2 чаена чаша ориз във всяка купичка за супа. Покрийте с гъмбото и поръсете с щипка сасафрас. Пригответе микса от подправки, като поставите всички съставки в голяма найлонова торбичка и разклатите до смесване.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ