Заек с пресни зелени подправки
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 заек - 1,3 - 1,5 кг
За маринатата:
1/3 ч бренди
1/4 ч червено сухо вино
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън, счукан
2 стръка прясна мащерка или
1/2 ч.л. мащерка, сушена
3 стръка прясна чубрица или
1/2 ч.л. сушена чубрица
2 стръка пресен розмарин или
1 ч.л. сушен розмарин
1 ч.л. пресен риган или
1/2 ч.л. сушен риган
5 дафинови листа, натрошени
3 с.л. плодове хвойна; сушени, натрошени
1/2 ч зехтин
Сол на вкус
Пипер на вкус
1 ч сухо бяло вино
2 ч пилешки бульон
8 скилидки чесън, обелен
1 с.л. зехтин
3/4 ч.л. корени от арарут или
3/4 ч.л. царевично нишесте
1 с.л. студена вода
1 1/2 с.л. бренди
Бланширайте 680 г пресен спанак, стъблата отстранени, и заделената зелена част на 4 глави цвекло. Отцедете, изплакнете със студена вода и изстискайте цялата течност. Сложете зеленчуците в тиган над средно-висока температура и разбийте с 2 супени лъжици масло, докато се сгорещят. Овкусете със сол. За маринатата: Най-малко 2 дни преди сервиране, поставете заека в плитък стъклен съд и добавете съставките за маринатата. Обърнете парчетата заешко, така че да се покрият. Мариновайте, покрито, в хладилник, като обръщате от време на време.
Загрейте фурната до 160ºС.
Извадете месото от маринатата. В голям тиган загрейте около 1/4 чаша зехтин над средно-висока температура. Добавете половината парчета заешко и се поръсва със сол и черен пипер. Изпържете до златисто кафяво от двете страни, за около 5 минути. Прехвърлете в касерола с капак. Изхвърлете мазнината съда и добавете 1/2 чаша бяло вино, като остъргвате всички запечени парченца по дъното. Вари се в продължение на 2 минути и течностите от тигана се добавят в касеролата. Сложете пилешкия бульон да заври и изсипете в съда. Поставете касеролата, частично покрита, в долната третина на фурната. След 50 минути, проверете месото. Ако е омекнало, извадете. Прехвърлете в затоплени чинии и оставете на топло. Междувременно, бланширайте чесъна във вряща подсолена вода за 30 секунди; отцедете. Бланширайте отново за 30 секунди, отцедете. Поставете в малък тиган с 1 супена лъжица зехтин и леко задушете на висока температура в продължение на 1 минута. Поставете тигана във фурната, докато чесънът е златист, 25 до 30 минути. Нарежете всяка скилидка на 3 или 4 парчета; заделете. Когато заекът омекне, поставете тиган с течността от готвенето на силен огън и се вари, докато се редуцира наполовина, около 15 минути. Отстранете всички мазнини от повърхността. В малка купа, смесете арарута и водата; разбийте сместа с редуцираната течност от готвенето и оставете да заври отново. Добавете брендито, коригирайте подправките със сол и черен пипер. Прибавете заделения чесън и се изсипва върху заека.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ