Жълт ориз със скариди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч зехтин
1 малка глава лук, нарязан
1 малка зелена чушка, нарязана
1 скилидка чесън, счукан
1 стрък магданоз
1 голям зрял домат, белен, без семената и нарязан
1 дафинов лист
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. кимион
1/4 ч.л. мащерка
Щипка шафран, препечен
450 г скариди, сурови и обелени
1 ч гореща вода
1/4 ч сухо бяло вино
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. сол
1/2 ч.л. лют сос
2 ч ориз с дълги зърна
2 1/2 ч вода
1/2 ч бира
Сварен грах
Ленти печена чушка
Магданоз
Сгорещете зехтина в дълбок тиган. Запържете лука и чушката до прозрачност. Добавете чесъна, магданоза, доматите, дафиновия лист, индийското орехче, кимиона и мащерката. Разбъркайте хубаво, покрийте и варете на слаб огън за 15 минути. Добавете скаридите и гответе докато порозовеят. Шафранът се разтваря в 1 чаша гореща вода. Смесете с виното, лимоновия сок, солта и лютия сос. Изсипете в съда, разбъркайте и гответе покрито за още 10 мин. Сега добавете ориза и 2 1/2 чаши вода. Разпределете съставките равномерно в съда. Оставете да заври, разбъркайте само веднъж и сложете в предварително загрята на 160С фурна за 20 мин. Извадете от фурната, свалете капака и гарнирайте с грах, печена чушка и магданоз. Полейте с бирата. Покрийте отново и се оставя да престои петнайсет минути преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ