Регистрация

Домашен дюнер с телешка кайма и таханов сос

Автор:
roni
|
Дата:
05 Jan
|
Видяна:
569
Оцени рецептата

Необходими продукти:

2 големи питки за дюнери или 2 лаваша

250-300 г смляно телешко месо

сол

1 ч.л. кимион

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. кориандър

5 с.л. олио

2 с.л. оцет

2 с.л. вода

1 глава червен лук

1 ч.л. захар

2 кисели краставички

1 домат

2 листа зелена салата

4 с.л. кисело мляко с висока масленост (минимум 3,6)

2 с.л. сусамов тахан

1 с.л. лимонов сок

още малко канела и кимион за соса

2-3 скилидки чесън

лют сос и лют пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

Направете си заготовки за сглабяне на снадвича в голяма чиния - така ще ви е най-лесно и практично. Ако сте си намерили от най-големите питки - лесно можете да си направите с това количество два огромни дюнера с диаметър 30 см. Естествено, можете да направите и 4 по-малки.

В чиния си нарежете на шайби киселите краставички и домата. Добавете при тях измитите зелени листа. Каймта изсипете в купа и замесете със сол, кимиона, кориандъра и канелата - ще придобие уникален арабски дъх като на месо от дюнер. Лука си нарежете на полумесеци и разрохкайте на отделни влакна.

Направете си соса като разбиете в купичка киселото мляко и добавите тахана. Бъркайте още известно време докато се смесят. Добавете сол, канела и кимион и залейте с лимоновия сок. Пресирайте чесъна и разбъркайте. Ето уникален арабски сос, направен у дома за по-малко от 5 минути.

На друго място смесете оцета с 3 с.л. олио и водата. И да разбърквате - няма да се смесят, така че оставете.

Вземете си голям тиган с диаметър 28 см. Сипете в него 1 с.л. олио и сгорещете на умерен към силен огън. Изсипете лука и гответе докато омекне. Поръсете със захарта, бъркайте още 2-3 минути и извадете в чинията при листния зеленчук, домата и киселите краставички. Сипете още 1 с.л. олио в тигана и изсипете каймата. Гответе няколко минути на силен огън, след това разрохкайте с дървена лъжица на трохи. Щом пусне вода и тя изври, изсипете и каймата в чинията при останалите продукти.

Следва да направите сандвичите. Сипете в горещия тиган половината от водата с оцет и олио (ако ще правите 2 големи питки или 1/4, ако ще готвите 4 по-малки). Веднага захлупете с питка, за да се отпусне от изпаренията. Махнете тигана от котлона и намажете питката с половината (или 1/4) от тахановия сос. След това сложете от едната страна половината кайма, поръсете с лют пипер и покапете с лют сос, ако искате дюнерът да е пикантен. Върху каймата разпределете половината лук, резени домат, кисели краставички и листа салата. Завийте на руло. Повторете с втората питка, като отново загреете силно тигана преди да сипете олиото с вода и оцет, а след това махнете веднага от котлона, за да не стане хлебчето твърдо.

 





Виж още от категория "Основно ястие"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта