Домашен дюнер с телешка кайма и таханов сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
2 големи питки за дюнери или 2 лаваша
250-300 г смляно телешко месо
сол
1 ч.л. кимион
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. кориандър
5 с.л. олио
2 с.л. оцет
2 с.л. вода
1 глава червен лук
1 ч.л. захар
2 кисели краставички
1 домат
2 листа зелена салата
4 с.л. кисело мляко с висока масленост (минимум 3,6)
2 с.л. сусамов тахан
1 с.л. лимонов сок
още малко канела и кимион за соса
2-3 скилидки чесън
лют сос и лют пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Направете си заготовки за сглабяне на снадвича в голяма чиния - така ще ви е най-лесно и практично. Ако сте си намерили от най-големите питки - лесно можете да си направите с това количество два огромни дюнера с диаметър 30 см. Естествено, можете да направите и 4 по-малки.
В чиния си нарежете на шайби киселите краставички и домата. Добавете при тях измитите зелени листа. Каймта изсипете в купа и замесете със сол, кимиона, кориандъра и канелата - ще придобие уникален арабски дъх като на месо от дюнер. Лука си нарежете на полумесеци и разрохкайте на отделни влакна.
Направете си соса като разбиете в купичка киселото мляко и добавите тахана. Бъркайте още известно време докато се смесят. Добавете сол, канела и кимион и залейте с лимоновия сок. Пресирайте чесъна и разбъркайте. Ето уникален арабски сос, направен у дома за по-малко от 5 минути.
На друго място смесете оцета с 3 с.л. олио и водата. И да разбърквате - няма да се смесят, така че оставете.
Вземете си голям тиган с диаметър 28 см. Сипете в него 1 с.л. олио и сгорещете на умерен към силен огън. Изсипете лука и гответе докато омекне. Поръсете със захарта, бъркайте още 2-3 минути и извадете в чинията при листния зеленчук, домата и киселите краставички. Сипете още 1 с.л. олио в тигана и изсипете каймата. Гответе няколко минути на силен огън, след това разрохкайте с дървена лъжица на трохи. Щом пусне вода и тя изври, изсипете и каймата в чинията при останалите продукти.
Следва да направите сандвичите. Сипете в горещия тиган половината от водата с оцет и олио (ако ще правите 2 големи питки или 1/4, ако ще готвите 4 по-малки). Веднага захлупете с питка, за да се отпусне от изпаренията. Махнете тигана от котлона и намажете питката с половината (или 1/4) от тахановия сос. След това сложете от едната страна половината кайма, поръсете с лют пипер и покапете с лют сос, ако искате дюнерът да е пикантен. Върху каймата разпределете половината лук, резени домат, кисели краставички и листа салата. Завийте на руло. Повторете с втората питка, като отново загреете силно тигана преди да сипете олиото с вода и оцет, а след това махнете веднага от котлона, за да не стане хлебчето твърдо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ