Аранчини или кюфтенца от ориз с плънка от кашкавал
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
200 г ориз
450 мл вода
1 ч.л. сол
60 г масло
1 яйце
150 г кашкавал
2/3 ч.л. куркума
още сол при необходимост
1 ч.л. чубрица или кимион - изберете една от двете подправки според това дали желаете аранчините да имат по-народен дъх или да получат индийски акцент
120 г галета
олио, ако ще пържите
Начин на приготвяне:
Ориза измийте много добре. Използвайте бял ориз, защото тъмните варианти не са подходящи за оформяне. Прехвърлете измитите зърна в тенджерка, залейте с водата, добавете солта и кипнете. Сложете капак и оставете да се вари докато абсорбира цялата вода - около 25 минути на умерен към слаб огън. След това дръпнете от котлона, добавете маслото, куркумата, още сол на вкус и чубрица или кимион. Разбъркайте много добре и оставете да се поохлади.
През това време нарежете кашкавала на кубчета стс страна около 2 см. В чиния си сипете галетата. Чукнете яйцето при ориза и разбъркайте. Взимайте с ръце част от лепкавата оризова смес, бучвайте в нея по парче кашкавал, оформяйте на топче и овалвайте в галета. Редете в поднос, ако ще пържите или в тава, застлана с хартия за печене, ако ще готвите на фурна.
Пържете в сгорещена мазнина на маслена баня за по около 2-3 минути от страна - до образуването на хрупкава коричка или запечете на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути. По желание сервирайте със сос за потапяне - кетчуп, барбекю, чеснов или майонеза. Подходящи са за мезе или гарнитура, както и за безмесно основно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ