Свинско в кафяв сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1 кг свинска плешка, обезкостена
1 1/2 парче тамаринд
14 сушени червени чушки чили, без семена, едро нарязани
1 1/2 пръчка канела
20 цели зърна карамфил
2 ч.л. кориандър, семена
2 ч.л. кимион, семена
2 ч.л. черно синапено семе
3/4 ч.л. зърна черен пипер
2 с.л. фино нарязан пресен джинджифил
2 с.л. чесън, счукан
1/2 ч ябълков оцет
1/2 ч фъстъчено олио
2 глави лук, нарязан
Сол
Нарежете месото на малки кубчета. Поставете тамаринда в неметална купа; налейте 1 1/2 чаши гореща вода и оставете да се накисва най-малко 1 час. С пръсти отцедете колкото може повече от месото и сока на тамаринда. Прецедете в купа и заделете. Изхвърлете остатъците. Сгорещете тиган на умерен огън. Добавете чили чушките, пръчиците канела, карамфила, кориандъра, кимиона, синапеното семе и зърната черен пипер; печете подправките, като разбърквате и разклащате тигана постоянно, докато кориандърът, кимионът и чили чушките станат няколко нюанса по-тъмни и всички подправки освободят аромата си. Това ще отнеме 3-4 минути. Прехвърлете в купа и оставете да се охлади. Смелете подправките в мелница и оставете настрана. Поставете джинджифила и чесъна в средно голяма неметална купа с оцет. Смесете със смлените печени подправки. Добавете месото и разбъркайте добре, за да се покрие със сместа с подправки. Покрийте купата и се съхранява в хладилник за една нощ или до 48 часа. Загрейте олиото в тиган, добавете лука и гответе, докато стане червеникаво-кафяв, 12 - 20 минути. Добавете месото (с маринатата) на две партиди, като се разбърква на средно-висока температура. Намалете огъня до умерен и гответе, като се разбърква често, докато почти всичката течност се изпари и мазнината се отдели от сместа. Добавете тамаринда и малко сол; сложете капак и оставете да къкри, докато месото омекне, около 1 час. Добавяйте вода, ако е необходимо. Сервирайте горещо с ориз на пара.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ