Регистрация

Пълнени пилешки гърди с чесън, джинджифил, шунка и естрагон

Автор:
Цветанка Базова
|
Дата:
18 Oct
|
Видяна:
405
Оцени рецептата

6 пилешки гърди без кожа и кости

Сол и прясно смлян черен пипер

3 с.л. лимонов сок

225 г шунка, фино нарязана на кубчета (около 1 чаша)

2 - 3 скилидки чесън, обелен и нарязан ситно

2 с.л. пресен джинджифил, нарязан фино

4 с.л. пресен естрагон; нарязан (или консервиран в оцет)

1 голям лимон; нарязаната кора и лимоновия сок или бяло вино

Масло

моркови, целина и лук, нарязани

1 ч пилешки бульон

1 ч сметана за разбиване

Сол и черен пипер на вкус

 

Сложете гърдите между два листа восъчна хартия. Внимателно изтънете с чукче за месо. Поръсете всяка гърда със сол, черен пипер и лимонов сок. Дръжте покрито в хладилник. За да направите плънката, комбинирайте шунката, чесъна, джинджифила, половината от естрагона и около 2/3 от лимоновата кора в купа, смесете добре. Добавете малко лимонов сок или вино, за да се овлажни сместа. За да напълните гърдите, поставете равни количества от плънката в центъра на всяка гърда. Съберете краищата върху пълнежа и оформете кръгло пакетче, като подпъхнете ръбовете, така че да се затворят. Намажете фолио с мазнина. Увийте фолиото около всяка пълнена гърда. Закрепете много добре. Намажете пилешкото с масло. Поръсете със сол, пипер и малко естрагон. Загрейте фурната до 200С. Сложете нарязаните моркови, целина и лук на дъното на голяма тавичка. Поставете пилешките гърди върху зеленчуците. Налейте достатъчно вино около дъното на тигана само колкото да покрие зеленчуците. Печете 10 - 12 минути, след това се намалете температурата до 180 градуса. Мажете често месото по време на печене. Покрийте съда хлабаво с фолио и печете още 15 минути или докато пилешките гърди се готови, но все още влажни отвътре. Махнете фолиото, с което сте покрили съда, обърнете пилешкото и печете още около 2 минути. Отстранете от огъня. Сложете в топла чиния и дръжте на топло; извадете внимателно от фолиото. Междувременно извадете и изхвърлете зеленчуците от тавата. Сложете тавата върху котлона. Отстранете мазнината от повърхността и оставете да заври. Добавете пилешкия бульон и сметаната и редуцирайте на силен огън, като се разбърква, докато се получи желаната консистенция. Опитайте и регулирайте подправките. Гарнирайте пилешките гърди с настъргана кора от лимон и естрагон. Поставете малко сос в чиния за сервиране, след това поставете пилешките гърди отгоре.





Виж още от категория "Основно ястие"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта