Печена сьомга със зеленчуци и лимон
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Сос с див лук и лимон:
1/2 ч бяло вино
1/4 ч рибен бульон
1 с.л. лук шалот, нарязан ситно
1 с.л. лимонов сок
1/3 ч сметана
1/3 ч масло, нарязано на парчета
1 с.л. див лук, нарязан ситно
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора
За сьомгата:
6 скилидки чесън, счукан
1/2 ч зехтин
2 ч.л. розмарин, натрошен
2 ч.л. мащерка, натрошена
1 с.л. магданоз
1,3 кг филе сьомга
За печените зеленчуци:
6 малки моркова, обелени и краищата подрязани
6 средно големи картофа, червени, нарязани на осминки
2 кочана царевица, нарязани на филийки от по 3 см
2 средно големи тиквички, разполовени по дължина, след това нарязани диагонално на парчета от по 5 см
1 голяма червена чушка, нарязана на четвъртинки, без семената, след това нарязана напречно на тесни триъгълници
1 голяма жълта чушка, нарязана на четвъртинки, без семената, след това нарязана напречно на тесни триъгълници
За соса с див лук и лимон: Смесете виното, рибния бульон, лука шалот и лимоновия сок в средно голяма тенджера; варете на силен огън, докато се редуцира наполовина (до малко под 1/2 чаена чаша). Добавете сметаната и се вари, докато сосът се редуцира до малко под 2/3 чаша. Свалете от котлона и бавно разбийте с маслото след което се прибавят дивият лук и лимоновата кора. В малка купа смесете чесъна, маслото, розмарина и мащерката и магданоза. Изсипете около 2/3 от сместа в друга купа и заделете за зеленчуците. Изплакнете и подсушете рибата. Втрийте останалата марината във филето и поръсете леко със сол и черен пипер, ако желаете. Сложете рибата върху леко намаслена тава. Пече се на 200 градуса във фурната, докато месото в центъра на най-дебелата част вече не е прозрачно, но все още е много влажно, 20 до 25 минути за филе с дебелина в центъра около 2-3 см. Сервирайте с печени зеленчуци и соса с див лук.
Поставете зеленчуците в тавичка и смесете със заделената марината. Пече се, непокрито, в предварително загрята на 200С фурна, докато зеленчуците покафенеят отдолу, около 15 минути. Разбъркайте; покрийте съда и продължете да печете, като се разбърква веднъж или два пъти, докато картофите омекнат много добре, още 20 - 30 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ