Печена гъска с ябълки и сини сливи
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
4 кг млада гъска
1/2 лимон
Сол и прясно смлян черен пипер
2 ч ябълки, обелени, нарязани едро
2 ч сушени сини сливи; предварително накиснати, без костилка и едро нарязани
1 голяма глава лук, обелен и нарязан на 4
Загрейте фурната до 160ºС.
Измийте гъската и под течаща студена вода. Подсушете я много добре и втрийте с лимон отвътре и отвън. Леко поръсете със сол и черен пипер отвътре и напълнете кухината с едро нарязани ябълки, сливи и лук. Затворете с шишчета или зашийте с канап. Затегнете кожата на врата в задната част на гъската с шиш, така че да запази формата си по време на готвене. Изпечете гъската върху решетка, поставена в плитка тава за 3-3 1/2 часа (около 20 до 25 минути на половин килограм). Изхвърляйте натрупалата се в тавата мазнина по време на печене. Не е нужно да мажете самата птица. Когато се изпече, изключете фурната и оставете вратата открехната в продължение на 15 минути. Прехвърлете гъската в голям затоплен поднос и отстранете и шишчетата. Извадете плънката и я изхвърлете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ