Регистрация

Персийски ориз с канела и фъстъци

Автор:
Жени Христова
|
Дата:
30 Oct
|
Видяна:
788
Оцени рецептата

2 1/2 ч ориз басмати, хубаво изплакнат

2 с.л. сол (плюс 1/4 чаена лъжичка)

1/8 ч.л. конци шафран

1 малък портокал

6 с.л. масло

1 ч.л. захар

1/4 ч.л. канела

1/2 ч обелен шам фъстък, неосолен

1/2 ч златисти стафиди

2 с.л. олио

 

Сложете 4 литра вода с 2 супени лъжици сол да ври в тенджера. Оставете водата да ври, докато бавно добавяте отцедения ориз. Оставете на слаб огън за 5 минути; изплакнете със студена вода и се отцежда внимателно. Извадете една чаша ориз и разбъркайте с шафрановите конци; заделете. Поставете заделената чаша ориз в голяма купа. Обелете 1 ивица кора от портокал и се нарязва на много малки кубчета. Сложете една чаша вода да заври в малка тенджера, добавете кората и оставете да къкри за 2 минути. Отцедете и подсушете. Загрейте 1 супена лъжица масло в малък тиган и запържете леко кората за 15 секунди; добавете захарта и варете в продължение на 30 секунди. Добавете канелата, шам фъстъка, стафидите и 1/4 чаена лъжичка сол; запържете леко, като се разбърква непрекъснато, за да се покрие с маслената смес със захар. Разбъркайте сместа със заделения ориз. Разтопете останалото масло. Намажете дъното и стените на тенджера с капак с 1 супена лъжица от разтопеното масло, смесено с олиото. Сгорещете хубаво съда. Махнете от огъня и разстелете половината от ориза с портокаловата кора на дъното на съда, като натискате добре с лъжица. Покрийте с купчинка от останалия ориз с портокалова кора. Поръсете шафрановия ориз отгоре. С дръжката на дървена лъжица, направете отвор в центъра на ориза, достатъчно дълбок, за да достигне до дъното на съда. Направете 2 или 3 допълнителни отвора в ориза, за да може парата да излиза. Поръсете ориза с останалите 4 супени лъжици разтопено масло. Гответе ориза 6 минути на слаб огън, непокрит. Увийте капака на съда в ленена кърпа, като завържете краищата на кърпата хубаво под и около дръжката на капака. Покрийте съда с увития в кърпа капак и задушете на пара на слаб огън в продължение на 40 до 60 минути, докато се оформи хрупкава златиста коричка по дъното на ориза. Сваля се от огъня и се оставя да престои покрито за 10 мин. При поднасяне: Изсипете пухкавия мек ориз в чиния. Натрошете долната коричка на парчета и подредете около ориза в чинията. Сервирайте веднага.





Виж още от категория "Ориз"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта