Регистрация

Къри пай с морски дарове

Автор:
george
|
Дата:
20 May
|
Видяна:
548
Оцени рецептата

6 с.л. несолено масло

1/2 ч брашно

1 ч бульон от миди

3/4 ч сухо шери

1 ч течна сметана или мляко

1 с.л. лимонов сок

3 с.л. прясно настърган джинджифил

3 големи скилидки чесън, счукан

2 с.л. къри на прах

1/8 ч.л. смлян червен пипер

Сол и прясно смлян черен пипер

1/2 ч наситнен пресен магданоз

450 г месо от омар, сварено и нарязано

680 г големи скариди, белени и почистени

340 г моркови, остъргани и подрязани, нарязани на парчета от по 5 см и бланширани за 2 мин.

115 г гъби шийтаке, без стеблата, нарязани на дебели филийки

1 ч бадеми, препечени

280 г замразен грах, размразен

450 г перлен лук, замразен и размразен

450 г бутер тесто, размразено в хладилника

1 яйце, разбито с

1 с.л. вода, за намазване

 

Загрейте фурната до 210ºС.

В голям тиган загрейте маслото на средно силен огън, докато се разпени. Смесете брашното, намалете огъня до средно слаб и продължете да готвите, докато брашното стане със светло-кремав цвят, около 2 минути. Добавете бульона от миди, шерито, сметаната и лимоновия сок. Увеличете котлона до умерено силен и оставете сместа да заври, като разбърквате непрекъснато. Гответе още 30 сек. Отстранете от огъня. Прибавете джинджифила, чесъна, кърито на прах, червения пипер, солта и черния пипер. Оставете сместа да къкри, след това прибавете магданоза, омарите, скаридите, морковите, гъбите, бадемите, граха и лука. Остържете сместа в глинен гювеч. Разточете тестото до слой с дебелина 0,5 см. Изрежете кръг, с 1 см по-голям от отвора на гювеча. Направете малка дупка в средата на кръга, за да излиза парата. Покрийте гювеча с тестото и слепете хубаво краищата. Нарежете останалото тесто на ленти и декорирайте пая. Намажете тестото с яйцето, разбито с вода. Сложете в средата на фурната. Пече се в продължение на 20 минути, след което намалете фурната до 190С и продължете да печете още 20-25 минути или докато тестото се надуе и е златисто кафяво. Извадете от фурната и оставете да престои 15-20 минути.





Виж още от категория "Основно ястие"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта