Крилца с ориз на фурна
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходми продукти:
800 г пилешки крилца (горна и средна част, а най-добре - само горната)
1,5 ч.ч. ориз
1 малка консерва грах или царевица по желание
1 глава лук
1 морков
2,5 ч.ч. вода
1 с.л. вегетина или сол и пипер на вкус
80 мл олио (или 30 мл олио и 50 г масло)
Начин на приготвяне:
1. Крилцата почистете добре от остатъчни перца и обтрийте с малко сол и пипер.
2. Моркова рендосайте, а лука наситнете. Ориза изсипете в голяма цедка или гевгир със ситни дупки и измийте добре под течаща вода. След това сипете вода в купа и накиснете с все цедката. Нека постои така 5-10 минути, докато дойде редът му за готвене.
3. Сгорещете 30 мл олио в касерола и изсипете вътре лука. Гответе 1-2 минути докато стане прозрачен и добавете моркова. Гответе още 3-4 мнути на умерен огън, като разбърквате.
4. Добавете ориза и го запържете до прозрачност като разбърквате. Овкусете с вегетина или сол и пипер, като имате предвид, че носи повечко. Налейте водата и изчакайте да закъкри. Ако имате бульон от предишно готвене, можете да го използвате вместо вода. Става доста по-вкусно, но малцина разполагат с бульон на заготовка. Изчакайте течността да закъкри и махнете от огъня. Прибавете царевица или грах от консерва и долейте останалата мазнина - олио или масло, което да се разтопи от топлината на ястието. Разбъркайте.
5. Прехвърлете съдържанието на тигана в тава. Подредете крилцата (забравих да спомена, че ястието става и с бутчета) в ориза и пъхнете да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-45 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ