Заешка (или пилешка) джамбалая
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Подправки:
2 цели дафинови листа
1 ч.л. сол
1 ч.л. бял пипер
1 ч.л. чесън на прах
1/2 ч.л. смлян червен пипер
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. смлян червено сандалово дърво (по желание)
Основни съставки: 1 (около 1,3 кг) заек или пиле
4 с.л. маргарин
1 1/2 ч фино нарязан лук
1 1/2 ч фино нарязана целина
1 1/2 ч фино нарязани зелени чушки
1/2 ч.л. сос табаско
1 2/3 ч нарязана пушена шунка
3/4 ч доматен сос
2 ч ориз
3 ч бульон от заек или пиле
Обезкостете и нарежете месото. С костите и остатъците (без черния дроб), сварете бульон. Оставете месото в хладилника до готовност за употреба. Смесете подправките в малка купа и оставете настрана. Разтопете маргарина в тенджерка. Добавете по 3/4 чаша лук, целина и чушки, след което се прибавете микса от подправки, соса табаско и шунката. Гответе на силен огън, докато лукът стане тъмно кафяв, около 20 минути, като се разбърква непрекъснато. Добавете останалите 3/4 чаша лук, целина и чушки. Гответе за около 5 минути, като разбърквате често. Добавете доматения сос и оставете да къкри около 5 минути, като се разбърква непрекъснато. Добавете заешкото и гответе на силен огън за 15 минути, като се разбърква от време на време. Добавете ориза и разбъркайте. Намалете огъня и оставете да къкри в продължение на 12 минути. Добавете бульона. Оставете сместа да заври, намалете огъня и оставете да къкри покрито на много слаб огън, докато оризът поомекне, но е все още хрупкав, около 15 минути. При поднасяне, сипете от ориза в мерителна чаша. Поставете по 2 чаши ориз в чиния за сервиране като основно ястие или 1 чаша като предястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ