Регистрация

Заек с пресни зелени подправки

Автор:
Мария Ходжева
|
Дата:
11 Jun
|
Видяна:
1405
Оцени рецептата

1 заек - 1,3 - 1,5 кг

За маринатата:

1/3 ч бренди

1/4 ч червено сухо вино

2 с.л. зехтин

4 скилидки чесън, счукан

2 стръка прясна мащерка или

1/2 ч.л. мащерка, сушена

3 стръка прясна чубрица или

1/2 ч.л. сушена чубрица

2 стръка пресен розмарин или

1 ч.л. сушен розмарин

1 ч.л. пресен риган или

1/2 ч.л. сушен риган

5 дафинови листа, натрошени

3 с.л. плодове хвойна; сушени, натрошени

1/2 ч зехтин

Сол на вкус

Пипер на вкус

1 ч сухо бяло вино

2 ч пилешки бульон

8 скилидки чесън, обелен

1 с.л. зехтин

3/4 ч.л. корени от арарут или

3/4 ч.л. царевично нишесте

1 с.л. студена вода

1 1/2 с.л. бренди

 

Бланширайте 680 г пресен спанак, стъблата отстранени, и заделената зелена част на 4 глави цвекло. Отцедете, изплакнете със студена вода и изстискайте цялата течност. Сложете зеленчуците в тиган над средно-висока температура и разбийте с 2 супени лъжици масло, докато се сгорещят. Овкусете със сол. За маринатата: Най-малко 2 дни преди сервиране, поставете заека в плитък стъклен съд и добавете съставките за маринатата. Обърнете парчетата заешко, така че да се покрият. Мариновайте, покрито, в хладилник, като обръщате от време на време.

Загрейте фурната до 160ºС.

Извадете месото от маринатата. В голям тиган загрейте около 1/4 чаша зехтин над средно-висока температура. Добавете половината парчета заешко и се поръсва със сол и черен пипер. Изпържете до златисто кафяво от двете страни, за около 5 минути. Прехвърлете в касерола с капак. Изхвърлете мазнината съда и добавете 1/2 чаша бяло вино, като остъргвате всички запечени парченца по дъното. Вари се в продължение на 2 минути и течностите от тигана се добавят в касеролата. Сложете пилешкия бульон да заври и изсипете в съда. Поставете касеролата, частично покрита, в долната третина на фурната. След 50 минути, проверете месото. Ако е омекнало, извадете. Прехвърлете в затоплени чинии и оставете на топло. Междувременно, бланширайте чесъна във вряща подсолена вода за 30 секунди; отцедете. Бланширайте отново за 30 секунди, отцедете. Поставете в малък тиган с 1 супена лъжица зехтин и леко задушете на висока температура в продължение на 1 минута. Поставете тигана във фурната, докато чесънът е златист, 25 до 30 минути. Нарежете всяка скилидка на 3 или 4 парчета; заделете. Когато заекът омекне, поставете тиган с течността от готвенето на силен огън и се вари, докато се редуцира наполовина, около 15 минути. Отстранете всички мазнини от повърхността. В малка купа, смесете арарута и водата; разбийте сместа с редуцираната течност от готвенето и оставете да заври отново. Добавете брендито, коригирайте подправките със сол и черен пипер. Прибавете заделения чесън и се изсипва върху заека.





Виж още от категория "Основно ястие"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта