Регистрация

Рибени пръстчета в хрупкава коричка от булгур

Автор:
anita dimitrova
|
Дата:
03 Apr
|
Видяна:
1606
Оцени рецептата

1/2 ч фин булгур

1/2 малка глава лук, срязана наполовина

Сол (на вкус)

Пипер (на вкус)

-------------------------------- За рибения пълнеж ------ --------------------------

450 г камбала, филе, ИЛИ филе от риба треска

2 с.л. масло, безсолно

1 средна глава лук, нарязан

2 стръка зелен лук, почистен, нарязан

1 с.л. магданоз, нарязан, (или кориандър) (по желание)

1 ч.л. кимион, смлян

Сол (на вкус)

Пипер (на вкус)

-------------------------------- За тахановия сос ------ --------------------------

1/2 ч сусамов тахан (паста семена от сусам)

1/2 ч вода (приблизително)

2 с.л. оцет, червен винен

1 скилидка чесън, счукан

Сол (на вкус)

Пипер (на вкус)

2 с.л. магданоз, нарязан

Масло, растително (за пържене)

 

Покрийте булгура с вода и накиснете за 30 минути. Отцедете шепа по шепа. Смесете булгура, лука, солта и черния пипер в процесора и пюрирайте почти до гладкост, като остъргвате страните на съда, ако е необходимо. Прехвърля се в купа и се меси, докато стане гладко. Оставете настрана.

Задушете рибата на пара, докато се свари леко. Накъсайте на малки парченца и оставете настрана. Загрейте маслото в малък тиган, след което добавете лука и зеления лук и запържете леко, докато лукът омекне, 3 до 5 минути. Прибавете рибата, кориандъра, кимиона и сол и черен пипер на вкус, като разбърквате леко на умерен огън за 2 минути. Оставете да се охлади напълно.

Сложете сусамовия тахан и 1/2 чаша вода в робот или пасатор; смесете до гладкост. Добавете винен оцет, чесън и сол и черен пипер; смесете до гладкост. Добавете достатъчно вода, колкото да се получи консистенцията на сос. Прехвърля се в малка купа и се смесва с магданоза. Оставете покрито на стайна температура.

Поставете малка купа с ледена вода върху работната повърхност. С длани оформете малки кюфтенца от сместа с булгура. Потопете пръстите си в ледената вода и увийте една топчица кайма около показалеца си, така че да се получи тръбичка. Извадете тръбичката и я напълнете с около 1 супена лъжица от охладената рибена плънка с помощта на малка лъжичка. Притиснете краищата около пълнежа много добре. Покрийте с капак и замразете за най-малко 2 часа.

Сгорещете 5 см растително масло в голяма тенджера до 190ºС. Изпържете до златисто, от 4 до 5 минути, като обърнете веднъж. Сервирайте веднага със сос тахан.





Виж още от категория "Морска храна"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта