Пълнени скариди
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Подправки:
1 ч.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. бял пипер
3/4 ч.л. семена синап
3/4 ч.л. сушен босилек
3/4 ч.л. лук на прах
1/2 ч.л. чесън на прах
3/4 ч.л. сушена мащерка
1/2 ч.л. сушен градински чай
1/2 ч.л. сушен риган (или по-малко, до 1/8 чаена лъжичка)
1 ч.л. сушено чили на прах
12 големи скариди, обелени
1 с.л. зехтин
1/4 ч галета
2 с.л. + 2 ч.л. масло на стайна температура
2/3 ч лук, нарязан
1/3 ч сладка чушка, нарязана на кубчета
1/3 ч целина, нарязана на кубчета
1/3 ч настърган морков
2 люти чушлета, нарязани на кубчета
1 ч.л. чесън, счукан
1 пикантна италианска наденичка, пикантна, запържена и натрошена
1 ч бульон от морски дарове
Растително масло
1 ч пълномаслена сметана
1/2 ч доматено пюре
Загрейте фурната до 200 градуса. Смесете съставките за овкусяване в малка купа. Разбъркайте добре. Поръсете около 2 ч.л. от сместа върху разрязаните скариди. Изсипете зехтина отгоре. Втрийте внимателно с ръце, така че скаридите да се покрият хубаво. Разтопете половината масло в тиган на силен огън. След като маслото се разтопи и е горещо, добавете лука, чушката, целината, морковите, лютите чушки и 2 супени лъжици от сместа с подправки. Запържете, като се разбърква от време на време, за около 1 минута, намалете котлона до умерено силен и продължете да готвите зеленчуците още 3 минути. Добавете чесъна и запържената наденица и разбъркайте добре. Гответе 5 минути. Добавете 1/3 чаша от бульона от скаридите в съда и разбърквайте, като остъргвате дъното на тигана добре. Гответе, като разбърквате от време на време, за около 8 минути. Намалете огъня до умерен. Добавете още 1/3 чаша на бульона от скариди и останалото масло в тигана. Разбъркайте добре. Добавете останалата смес с подправки; разбъркайте добре. Оставя се да се готви за около 5 (+) минути, като се разбърква от време на време. Отстранете от огъня. Добавете галетата и разбъркайте добре. Заделете една супена лъжица от плънката за соса. Намажете тава с предпочитана мазнина. Поставете скаридите с нарязаната страна нагоре в тавата. Напълнете всяка скарида с около 1 1/2 супени лъжици от плънката. Пече се до златисто кафяво, около 10 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ