Омар с филе от сом и сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
За омара:
1 кг омар
2 с.л. масло
1 малка глава лук, едро нарязан
1 морков; почистен и нарязан едро
1 стрък целина, подрязана и едро нарязана
1 скилидка чесън, обелена и счукана
1 стрък прясна мащерка или
1/4 ч.л. мащерка, сушена
1 стрък пресен естрагон или
1/4 ч.л. сушен естрагон
1 дафинов лист
2 с.л. коняк
1,3 кг масло, безсолно
1/3 ч доматено пюре
За сома:
18 филета от сом
1/2 ч масло
1/4 ч лук шалот, нарязан фино
1/4 ч коняк
2 ч бита сметана
Сол на вкус
Пипер на вкус
Магданоз, стръкчета
Задушете на пара или сварете омара, докато омекне - от 8 до 10 минути. Охладете го, след което извадете месото. Покрийте и оставете в хладилника. Сгорещете 2 с.л. масло в голяма тенджера. Добавете лука, морковите, целината, чесъна, мащерката, естрагона и дафиновия лист; разбъркайте на силен огън 3 минути. Добавете черупките от омар, като разбърквате; след това се добавят 2 супени лъжици коняк и се разбърква в продължение на 3 минути. Добавете маслото и доматеното пюре и оставете да къкри леко, покрито, от 2 до 3 часа. Прецедете. Заделете за 15 мин. Отстранете пяната от повърхността и се прецежда отново през няколко слоя навлажнен тензух. Охлажда се, след това се оставя в хладилника или замразява в малки съдове. За сома: подсушете филетата и поръсете със сол и пипер. Загрейте 1/2 ч масло в голям тиган на умерено силен огън. Запържете до леко златисто, около 2 минути от всяка страна. Поръсете лука шалот около месото и гответе още 2 минути. Налейте 1/2 чаша коняк в съда и варете още 1 минута. Прехвърлете в затоплени чинии и оставете на топло. Добавете 1 чаша сметана в тигана и оставете да се редуцира наполовина. Добавете останалата чаша сметана и се вари, докато се сгъсти достатъчно, че да покрива лъжица леко. Намалете огъня и добавете 1/2 чаша от маслото с омар малко по малко, като разбърквате с телена бъркалка постоянно. Прецедете соса в чиста тенджера. Нарежете запазеното месо от омар на дебели резени и го добавете в съда. Оставете да къкри леко 2 минути. Поставете парчетата омар между филетата сом. Полейте със соса и гарнирайте с магданоз; поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ