Касерола "Рататуй"
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
1 патладжан, обелен и нарязан на филийки с дебелина около 0,5 см
4 с.л. зехтин
225 г тиква, нарязана на филийки с дебелина около 0,5 см
1 средно голяма тиквичка - нарязана на филийки с дебелина около 0,5 см
1 средно голяма глава лук, тънко нарязана на филийки
1 средно голяма червена чушка - нарязана на тънки ленти
3 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1/4 ч доматено пюре
2 с.л. магданоз, пресен, нарязан
2 с.л. босилек, пресен, нарязан
2 ч.л. мащерка - прясна, нарязана
1/4 ч.л. сол (по желание)
1/4 ч.л. черен пипер - прясно смлян
1 средно голям домат, тънко нарязан на филийки
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса.
Напръскайте с незалепващ спрей тава за готвене и касерола с бем 1 литър. В средно голяма купа, смесете патладжана и 1 чаена лъжичка от зехтина; разбъркайте хубаво. Подредете патладжанените филийки на един слой в подготвената тава. Повторете процедурата с тиквата, след това тиквичките, като поръсвате всеки слой с 1 чаена лъжичка зехтин. Печете 12 минути, обърнете и печете още 8 минути. Намалете фурната до 180 градуса. В голям тиган загрейте останалата 1 чаена лъжичка зехтин; добавете лука, червения пипер и чесъна. Задушете на умерен огън 5 минути, докато лукът омекне. Гответе покрито, като разклащате тигана от време на време, още 5 минути. В малка купа, смесете доматеното пюре и 1/2 чаша вода; заделете. В отделна малка купа, смесете магданоза, босилека, мащерката, солта и черния пипер. В подготвената касерола, подредете половината от печения патладжан и се поръсва с 1 чаена лъжичка от билковата смес. Продължете слоевете с половината нарязания домат, печената тиква, лучената смес и печените тиквички; поръсва се с 1 чаена лъжичка от сместа с билки между всеки слой. Повторете процедурата, като завършите с тиквички. Изсипете сместа с доматено пюре върху пластовете зеленчуци. Пече се, покрито с фолио, 50 минути. Свалете фолиото и печете още 15 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ