Задушени скариди с пържен праз и морковен сос
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
16 големи скариди (с главите); обелени, почистени (запазете главите и черупките за соса)
сол и черен пипер
1/4 ч зехтин
3 ч фъстъчено олио
1 стрък праз, измит и фино нарязан на жулиени
За морковения сос:
3 с.л. зехтин
2 ч глави и обелки от скариди
1 глава лук, нарязан на кубчета
4 моркова, нарязани на филийки
1 стрък праз, измит и фино нарязан на кубчета
1 ч бяло вино
470 мл сметана
3 с.л. масло - нарязано на парчета
Сол и черен пипер на вкус
Поръсете скаридите със сол и пипер. Охладете в продължение на 1 час. Сгорещете зехтина на умерено силен огън. Добавете скаридите от хладилника и задушете за 2 мин. от всяка страна или до готовност. Заделете и дръжте на топло. Сгорещете фъстъченото олиото на умерен огън до 180С. Добавете праза и запържете за 1 мин. или до златисто. Извадете с решетъчна лъжица и отцедете на хартиени кърпи. Овкусете със сол. Сложете по 1/2 ч от соса в 4 отделни чинии за сервиране. Покрийте с по 4 скариди в кръг. Покрийте със задушения праз и поднесете. За морковения сос: Сгорещете зехтина на умерено силен огън. Добавете главите и черупките на скаридите и ги задушете за 4 минути. Извадете и оставете настрана. Добавете лука, морковите и праза. Гответе 5 минути. Върнете главите и черупките в съда. Задушете съставките. Добавете виното. Гответе 4-6 минути или докато течността се редуцира до 1/4. Добавете сметаната. Гответе на слаб огън за 12-15 минути или докато течността се редуцира до 1/2. Извадете с решетъчна лъжица главите и черупките и ги изхвърлете. Сложете соса в блендер и разбийте на пюре. Прецедете и върнете в съда. Без да спирате да бъркате постоянно, добавете парченцата масло едно по едно. Поръсете със сол и пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ