Регистрация

Задушени и охладени миди с лайм, див лук, горчица и майонеза

Автор:
жанет григорова
|
Дата:
13 Mar
|
Видяна:
643
Оцени рецептата

2 кг средно големи миди

За соса с майонеза:

1 голям жълтък

1 с.л. прясно изцеден сок от лайм

1 1/2 ч.л. дижонска горчица

3/4 ч зехтин

1/2 ч.л. сол или на вкус

1 щипка бял пипер

2 с.л. див лук

1/4 ч.л. кора от лайм

3 капки сос Табаско

 

Кипнете 1 см вода в голяма тенджера. Добавете добре почистените миди, покрийте и оставете да заври на силен огън. Свалете капака и варете, като разклащате съда или разбърквате мидите, всеки път, когато пяната се вдигне, за 2 или 3 минути или просто докато всички миди се отворят. Изсипете в гевгир, поставен над голяма купа; заделете бульона. Когато мидите се охладят, ги извадете от черупките и почистете от ципата. Поставете в купа. Прецедете бульона върху мидите през тензух в сито. Разбъркайте мидите в бульона, така че да се изчисти всичкият пясък. Извадете ги с решетъчна лъжица и заделете. Охладете мидите. Не повече от 3 часа преди сервиране, отцедете мидите отново и ги смесете с около половината от соса. Оставете в хладилника. Подредете мидите в чинийки за сервиране. Покрийте с още сос и украсете със зелени подправки, като магданоз, кориандър или листа маруля. За соса с майонеза: Смесете жълтъка, лимоновия сок и горчицата. Като разбивате енергично, започнете да добавяте по няколко капки зехтин и разбивайте отново до пълно абсорбиране, преди да добавите още. След като сместа се сгъсти, добавете останалия зехтин на тънка струя, докато разбивате бързо. Подправя се със сол, черен пипер, люти чушки, кора от лайм и сос табаско. Оставете в хладилника, до сервиране.





Виж още от категория "Морска храна"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта