Студена сьомга
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
3/4 ч сухо бяло вино
8 листа босилек
3 стръка естрагон (плюс още за украса)
3 лука шалот, наситнени
2 стръка розмарин
2 лимонови резенчета
3 листа целина
3 кг цяла сьомга, почистена, изплакната и подсушена
1 ряпа
1 жълтък, твърдо сварен, намачкан
1 ч.л. безсолно масло
В малка тенджера, комбинирайте виното, босилека, естрагона, шалота, розмарина, лимона и целината. Варете на слаб огън за 20 минути или докато течността се редуцира до около 3 супени лъжици. Поставете сьомгата върху парче фолио, два пъти по-дълго от рибата. Вдигнете краищата на фолиото и налейте сместа с виното върху рибата. Подправя се със сол и се увива във фолио, като краищата се загъват плътно, за да се закрепят. Поставете сьомгата в голяма тава за печене или печете в средата на предварително загрята на 190 ºС фурна за 50-60 минути или до готовност. Прехвърлете пакета на работната си повърхност, отворете фолиото внимателно и отстранете кожата на сьомгата под главата до опашката. Остържете кафявото месо, като оставите главата и опашката непокътнати. Отцедете течността от фолиото и обърнете рибата върху поднос. Отстранете фолиото и отстранете кожата по същия начин. Охладете рибата, покрита, за една нощ. Обелете ряпата и я нарежете на тънки филийки. Навийте ги на розички и сложете в купа с ледена вода, до готовност за употреба. Намачкайте жълтъка с маслото и заделете на стайна температура. Подредете „цветчетата“ ряпа около рибата и сложете няколко стръка естрагон. Прехвърлете сместа с жълтъка в готварски пош и сложете върху цветчетата ряпа. Оставете сьомгата в хладилника за поне 2 часа или до 6 часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ