Стриди със спанак
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
Необходими продукти:
300 г спанак, замразен, нарязан
1/2 ч бяло вино
56 г бекон, нарязан
1/4 ч лук, нарязан фино
1 скилидка чесън, счукан
12 средно големи стриди
1/2 ч пълномаслена сметана
1/2 ч.л. мащерка
30 г лешников ликьор
113 г швейцарско сирене, настъргано
113 г кашкавал, настърган
бял пипер (на вкус)
1 яйце, леко разбито
1 с.л. вода
1/2 пакет бутер тесто
Начин на приготвяне:
Сложете спанака и виното в тенджера. Гответе покрито на слаб огън, до готовност. Охладете и отцедете, като изстискате спанака с ръце; заделете течността. Запържете бекона почти до готовност и добавете лука и чесъна, продължете да готвите, докато лукът е златист. Извадете сместа с бекона от тигана и добавете течността от спанака. Отворете стридите, но запазете половината черупки и отцедете соса им в тигана. Добавете мащерката и се вари на умерен огън, докато се редуцира до около 1/4 чаша. Добавете сметаната и ликьора лешник; продължете да готвите, докато сместа се сгъсти и редуцира малко. Поръсете с пипер на вкус. В купа, смесете спанака, бекона и сметановия сос. Разбърква се, докато се смесят много добре. Покрийте всяка стрида с 1-2 супени лъжици от сместа със спанак. Поръсете с кашкавал и сирене. Нарежете тестото, като използвате половината черупка за оразмеряване. Покрийте всяка стрида с по парче тесто. Разбийте яйцето с 1 супена лъжица вода и намажете всяка стрида със сладкарска четка. Сложете стридите върху хартия за печене и печете на 200 градуса във фурната за около 30-40 минути или докато тестото е тъмно златисто кафяво. Сервирайте веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ