Скариди с босилек, праз и домати
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
6 пресни скариди, обелени и почистени
1/3 ч лимонов сок или бяло вино
1 скилидка чесън, обелена, ситно нарязан
2 с.л. пресен босилек; нарязан
2 стръка праз; бялата част само
2 с.л. безсолно масло
2 с.л. зехтин
2 домата, обелени, почистени от семената и нарязани
Сол и черен пипер, на вкус
Цели стръкчета босилек; за украса
Мариновайте приготвените скариди за няколко часа в лимонов сок или бяло вино, с половината от чесъна и половината босилек. Междувременно, нарежете праза надлъжно и измийте много добре под течаща студена вода, след това нарежете. Сгорещете 1 с.л. масло и 1 с.л. олио в голям тиган. Добавете праза и задушете за 5 минути или докато омекне. Добавете останалия чесън и доматите; варете на умерен огън за 6-8 минути. Добавете останалия босилек и сол и черен пипер на вкус. Гответе, докато се сгъсти. Сместа може да се съхранява в хладилник на този етап за една нощ, ако желаете. Няколко минути преди сервиране, претоплете соса с праз и домати на средно-висока температура в тиган. В отделен тиган сгорещете останалото масло и олио докато зацвърчи. Добавете скаридите и гответе за 40 секунди или до станат розови от едната страна. Обърнете и гответе още 40секунди. Полейте с топлия сос с праз и домати и варете, като се разбърква, 1 минута. Сервирайте веднага върху ориз, ако желаете, гарнирано с цели клончета босилек.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ