Рибени пръстчета в хрупкава коричка от булгур
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
1/2 ч фин булгур
1/2 малка глава лук, срязана наполовина
Сол (на вкус)
Пипер (на вкус)
-------------------------------- За рибения пълнеж ------ --------------------------
450 г камбала, филе, ИЛИ филе от риба треска
2 с.л. масло, безсолно
1 средна глава лук, нарязан
2 стръка зелен лук, почистен, нарязан
1 с.л. магданоз, нарязан, (или кориандър) (по желание)
1 ч.л. кимион, смлян
Сол (на вкус)
Пипер (на вкус)
-------------------------------- За тахановия сос ------ --------------------------
1/2 ч сусамов тахан (паста семена от сусам)
1/2 ч вода (приблизително)
2 с.л. оцет, червен винен
1 скилидка чесън, счукан
Сол (на вкус)
Пипер (на вкус)
2 с.л. магданоз, нарязан
Масло, растително (за пържене)
Покрийте булгура с вода и накиснете за 30 минути. Отцедете шепа по шепа. Смесете булгура, лука, солта и черния пипер в процесора и пюрирайте почти до гладкост, като остъргвате страните на съда, ако е необходимо. Прехвърля се в купа и се меси, докато стане гладко. Оставете настрана.
Задушете рибата на пара, докато се свари леко. Накъсайте на малки парченца и оставете настрана. Загрейте маслото в малък тиган, след което добавете лука и зеления лук и запържете леко, докато лукът омекне, 3 до 5 минути. Прибавете рибата, кориандъра, кимиона и сол и черен пипер на вкус, като разбърквате леко на умерен огън за 2 минути. Оставете да се охлади напълно.
Сложете сусамовия тахан и 1/2 чаша вода в робот или пасатор; смесете до гладкост. Добавете винен оцет, чесън и сол и черен пипер; смесете до гладкост. Добавете достатъчно вода, колкото да се получи консистенцията на сос. Прехвърля се в малка купа и се смесва с магданоза. Оставете покрито на стайна температура.
Поставете малка купа с ледена вода върху работната повърхност. С длани оформете малки кюфтенца от сместа с булгура. Потопете пръстите си в ледената вода и увийте една топчица кайма около показалеца си, така че да се получи тръбичка. Извадете тръбичката и я напълнете с около 1 супена лъжица от охладената рибена плънка с помощта на малка лъжичка. Притиснете краищата около пълнежа много добре. Покрийте с капак и замразете за най-малко 2 часа.
Сгорещете 5 см растително масло в голяма тенджера до 190ºС. Изпържете до златисто, от 4 до 5 минути, като обърнете веднъж. Сервирайте веднага със сос тахан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ