Пикантни скариди фламбе с два соса
Категории
- Агнешко /103/
- Алкохолни напитки /28/
- Барбекю /82/
- Билки и подправки /2/
- Боб и зърнени храни /316/
- Бонбони /66/
- Бързо и лесно /24/
- Вегетариански /162/
- Гарнитура /55/
- Говеждо месо /347/
- Десерти /949/
- Дивеч /44/
- Желета и конфитюри /26/
- За деца /8/
- Закуска /242/
- Зеленчуци /90/
- Зърнени /5/
- Касероли /100/
- Колбаси /28/
- Консервиране /40/
- Курабийки /348/
- Мексиканско /163/
- Морска храна /290/
- Напитки /81/
- Ориз /120/
- Основни /221/
- Основно ястие /404/
- Паста /379/
- Патица /16/
- Печива /315/
- Пикантни /126/
- Пиле /259/
- Плодове /54/
- Подправки /17/
- Празнични /27/
- Предястия /1342/
- Регионална кухня /135/
- Рецепти за домашни любимци /1/
- Салати /309/
- Сирене /87/
- Сладкиши и десерти /263/
- Снаксове /24/
- Сосове /252/
- Супи /469/
- Торти /324/
- Уред за бавно готвене /102/
- Хляб /164/
- Храна за домашни любимци /1/
- Шоколад /25/
- Ядки /19/
- Яйца /55/
- Ястия с плънка /42/
- Яхнии /54/
900 г небелени, големи, пресни скариди
1 с.л. растително масло
2 с.л. бренди
За соса с бяло вино:
1/4 ч нарязан лук
1/4 ч нарязана зелена чушка
2 скилидки чесън, счукан
1 с.л. растително масло
1 с.л. кубчета люта чушка
2 с.л. сухо бяло вино
сос Уорчестър, на вкус
лют сос, на вкус
2 с.л. сметана
1 с.л. прясно нарязан магданоз
За соса Холандез:
3 жълтъка, разбити
1/8 ч.л. сол
щипка смлян бял пипер
2 с.л. лимонов сок
1/2 ч масло или маргарин, разделени
Скариди, почистени и обелени
Запържете скаридите в загрятото олио в голям тиган на умерено-силен огън, като се разбъркват непрекъснато, от 3 до 5 минути или докато порозовеят. Отцедете. Намалете котлона до слаб и се добавя брендито. Запалете с дълга кибритена клечка, когато брендито се сгорещи; разбърква се, докато пламъците утихнат. Добавете соса с бяло вино и соса Холандез, като се разбърква добре. Сервирайте веднага.
На соса с бяло вино: Запържете първите 3 съставки в горещо масло в тиган на умерено-силен огън; като се разбърква непрекъснато, докато омекнат леко. Прибавете чушката и следващите четири съставки; покрийте и намалете огъня и оставете да къкри 5 минути, като периодично се разбърква. Прибавете заквасената сметана и магданоза.
На соса Холандез: Комбинирайте жълтъците, солта и черния пипер над тенджера с гореща вода; постепенно добавете лимоновия сок, като се разбърква непрекъснато. Добавете една трета от маслото в яйчената смес; варете над тенджера с гореща (не вряща) вода, като се разбърква непрекъснато с телена бъркалка, докато маслото се разтопи. Добавете другата една трета от маслото, като се бърка непрекъснато, докато маслото се разтопи. Когато сосът се сгъсти, се прибавя останалата една трета от маслото. Гответе, като се разбърква непрекъснато, докато сместа се сгъсти.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ