Регистрация

Омар с филе от сом и сос

Автор:
Vesela Momchilova
|
Дата:
26 Apr
|
Видяна:
713
Оцени рецептата

За омара:

1 кг омар

2 с.л. масло

1 малка глава лук, едро нарязан

1 морков; почистен и нарязан едро

1 стрък целина, подрязана и едро нарязана

1 скилидка чесън, обелена и счукана

1 стрък прясна мащерка или

1/4 ч.л. мащерка, сушена

1 стрък пресен естрагон или

1/4 ч.л. сушен естрагон

1 дафинов лист

2 с.л. коняк

1,3 кг масло, безсолно

1/3 ч доматено пюре

За сома:

18 филета от сом

1/2 ч масло

1/4 ч лук шалот, нарязан фино

1/4 ч коняк

2 ч бита сметана

Сол на вкус

Пипер на вкус

Магданоз, стръкчета

 

Задушете на пара или сварете омара, докато омекне - от 8 до 10 минути. Охладете го, след което извадете месото. Покрийте и оставете в хладилника. Сгорещете 2 с.л. масло в голяма тенджера. Добавете лука, морковите, целината, чесъна, мащерката, естрагона и дафиновия лист; разбъркайте на силен огън 3 минути. Добавете черупките от омар, като разбърквате; след това се добавят 2 супени лъжици коняк и се разбърква в продължение на 3 минути. Добавете маслото и доматеното пюре и оставете да къкри леко, покрито, от 2 до 3 часа. Прецедете. Заделете за 15 мин. Отстранете пяната от повърхността и се прецежда отново през няколко слоя навлажнен тензух. Охлажда се, след това се оставя в хладилника или замразява в малки съдове. За сома: подсушете филетата и поръсете със сол и пипер. Загрейте 1/2 ч масло в голям тиган на умерено силен огън. Запържете до леко златисто, около 2 минути от всяка страна. Поръсете лука шалот около месото и гответе още 2 минути. Налейте 1/2 чаша коняк в съда и варете още 1 минута. Прехвърлете в затоплени чинии и оставете на топло. Добавете 1 чаша сметана в тигана и оставете да се редуцира наполовина. Добавете останалата чаша сметана и се вари, докато се сгъсти достатъчно, че да покрива лъжица леко. Намалете огъня и добавете 1/2 чаша от маслото с омар малко по малко, като разбърквате с телена бъркалка постоянно. Прецедете соса в чиста тенджера. Нарежете запазеното месо от омар на дебели резени и го добавете в съда. Оставете да къкри леко 2 минути. Поставете парчетата омар между филетата сом. Полейте със соса и гарнирайте с магданоз; поднесете веднага.





Виж още от категория "Морска храна"

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта