Яхния от телешки език в зеленчуков сос
Телешки език с домати и лук.
Апетитно ястие с телешки език в сос с домати, лук, масло и стафиди и гарнитура от полента с добавка от стафиди и пшеница готви Ути Бъчваров. В отделните три компонента рецептата учи как се вари телешки език, как се прави доматена запръжка за манджи и как се забърква традиционна полента.
Първо се слага езикът, защото му трябва около 1:30 часа. Водата в тенджерата не се осолява, а в нея се добавят зърна пипер и бахар, обелки от моркови и лук, пера праз лук и скилидки или глава чесън. После се оставя температурата да си свърши работата. Готовият език се обелва докато е топъл и се нарязва на кубчета.
Доматеният сос се започва от лучената запръжка като наситнен лук се готви до златисто в разтопено масло. Добавя се 1 с.л. брашно и се изчаква да го попие. Следва захар и сол, лъжичка доматен концентрат, наситнени стафиди, наситнен чесън и заливка от консерва домати. Чак след това в соса влизат парчетата сварен език. Готви се още малко и се снема от огъня, за да не стане езикът жилав.
Царевичното брашно за полентата се запържва в масло. Постепенно при непрестанно бъркане се вкарва млякото, стафиди по желание и накисната във вода поне за час пшеница. Ястието се сервира като полентата се поставя първа в чинията, а отстрани на нея се налива от вкусната яхния с език.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ