Ягодова торта с готови блатове
Сметанова торта с парченца плодове и сиропирани блатове.
Необходими продукти:
- 1 опаковка готови блатове за торта (Можете да си вземете от онези, които са по-тънки или са нарязани на две или три; изберете бели или какаови. А можете и да си изпечете домашни блатове по любимата рецепта.)
- 450 мл сметана
- 100 г пудра захар
- 250-350 г пресни ягоди (или други плодове, които харесвате)
- 2 с.л. желатин + 6 с.л. вода
- 120 мл вода
- 80 г захар
- какао, ядки, плодове, листенца мента за украса
Начин на приготвяне:
1. Вземете си форма за торти с регулиращи се стени, за да можете да отделите стените от сладкиша, когато е готов. Сложете първия блат най-отдолу.
2. Кипнете водата и разтворете в нея захарта. С топлия сироп полейте блата, но не прекалено щедро, за да може да се реже и вади тортата, без да се разпада. Можете да набодете с вилица на няколко места, но не прекалявайте.
3. Желатина залейте с 6 с.л. халдна вода и оставете настрана. След 15 минути загрейте, без да кипвате.
4. Сметаната разбийте на сняг с пудрата захар. Добавете вътре охладения желатин и разбивайте до получаването на хомогенен крем.
5. Ако работите с три балта, намажете тънак пласт сметана върху първия и захлупете с втория и сиропирайте и него. Ако работите само с два блата, разполовете ягодите по дължина и ги подредете с плоската страна към блата. Отгоре залейте със 70% от крема. Заравнете и похлупете с втория (или последния) блат.
6. Сиропирайте и него не много щедро и намажете останалия сметанов крем. Приберете в хладилник да се стегне хубаво.
7. След 2-3 часа украсете с поръска от какао, крокан или други ядки, резени плодове, листенца мента или друга декорация по избор.
Предупреждавам: Бананите не са подходящи за торти и украси, защото потъмняват лесно, дори и накиснати в лимонов сок, който все пак успява да запази свежестта им известно време.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ