Шоколадова торта с шам-фъстък
Шоколадов сладкиш, предизвикателство за сладкарските умения.
Необходими продукти:
За блата:
- 150 г шоколад
- 150 г захар
- 150 г шам-фъстък
- 150 г меко масло
- 6 яйца, белтъците отделно от жълтъците
- щипка сол
За глазурата:
- 150 г шоколад
- 150 мл сметана
- няколко капки вода от портокалов цвят
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Загрейте предварително фурната на 190°C.
2. Разтопрете шоколада в микровълновата фурна и оставете да се охлади.
3. В кухненски робот разбийте шам-фъстъка с 50 г захар. Добавете мекото масло и още 50 г захар. Добавете жълтъците, един по един, като разбивате след всеки. Сложете и разтопения шоколад.
4. Разбийте белтъка в купа, заедно със солта, до получаването на меки връхчета. Бавно прибавете останалата захар и разбивайте до сгъстяване.
5. Добавете 1/3 от белтъците в шоколадовата смес и разбийте. Сложете шоколадовата смес при останалите белтъци и смесете внимателно, но много добре.
6. Сложете течното тесто във формичка за торта с 24 см диаметър, постлана с хартия за печене. Оставете във фурната за 20 мин., след това намалете температурата на 180°C и печете още 20-25 мин., докато блатът започне да се отделя от стените на съда. Оставете да се охлади.
На глазурата:
1.Пригответе глазурата като разтопите шоколада със сметаната в микровълновата фурна.
2.Добавете капките вода от портокалов цвят и оставете в хладилника за 30 мин.
3.Когато се охлади напълно, разбийте до получаването на глазура със сравнително гъста консистенция.
4. Намажете блата и оставете в хладилника до 30 мин. преди сервиране.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ