Сметанова торта с череши
Класическа комбинация от череши и сметана.
Необходими продукти:
За пандишпановия блат:
- 4 яйца
- 125 г захар
- 60 г пшенично брашно
- 40 г картофено нишесте
- 25 г какао на прах
- 1 с.л. бакпулвер
- щипка сол
За пунша:
- 1/2 ч.ч. зелен чай
- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. сладък ликьор
За черешовия крем:
- 350 г череши, без костилките, нарязани на четвъртини
- 200 г пълномаслена сметана
- 1 пакет черешово желе
За украса:
- 130 г пълномаслена сметана
- 150 г череши, без костилките, нарязани на половинки
- 3 с.л. тъмен шоколад, настърган
- 3 с.л. кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
1. Разделете белтъците от жълтъците.
2. Разбийте белтъците с щипка сол, до твърда пяна, след това добавете захарта малко по малко, докато продължавате да биете, след това добавете жълтъците един по един и продължете да разбивате.
3. Пресейте брашното, картофеното нишесте и какаото на прах и бакпулвера в отделен съд, разбъркайте хубаво и добавете малко по малко към сместа с белтъците и внимателно смесете.
4. Изсипете течното тесто в тавичка за печене.
5. Печете в предварително загрята фурна на 180°С, около 8 мин.
6. Оставете да изстине и разрежете на две.
7. Смесете необходимите продукти за пунша и полейте върху блата.
8. Направете желето според описанието на опаковката, като използвате само половината вода от нужната (т.е., ако пише да използвате 2 ч. ч. вода за една опаковка, използвайте само 1 ч вода в този случай).
9. Охладете желето и когато е почти готово, добавете черешите (може със сока) и разбъркайте.
10. Разбийте сметаната, добавете я в плодовата смес и охладете. Когато изстине, изсипете половината върху блата и покрийте с другата половина.
11. Изсипете останалата сметана върху тортата и украсете с разполовените череши, шоколада и кокосовите стърготини.
12. Дръжте в хладилника около 2 часа преди да сервирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ