Фондю със сирене бри
Френска рецепта за сирене, изглезено с изискани подправки.
Необходими продукти:
- 1 скилидка чесън, намачкана
- ¼ чаша сухо бяло вино
- 250 гр сирене бри, с отстранена кора и нарязано на кубчета
- 1 с.л. царевично нишесте
- 1 щипка прясно настъргано индийско орехче
- 2 с.л. зелен лук (нарязан)
- сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Натрийте с чесъна обикновена тенджера и тенджера за фондю, като накрая оставите намачканите парченца по дъното.
2. Добавете в обикновената тенджера бялото вино и загрейте на средна към висока температура.
3. Оваляйте добре кубчетата сирене в царевичното нишесте.
4. Когато виното се загрее, прибавете сиренето.
5. Разбъркайте бавно първо с дървена лъжица, а после с тел за разбиване.
6. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучки на дъното на тенджерата.
7. Когато сиренето се разтопи, добавете зеления лук и отстранете от огъня.
8. Настържете отгоре малко индийско орехче. Овкусете със сол и пипер на вкус.
9. Фондюто би трябвало да е гладко и да остава по дървена лъжица.
10. Ако е прекалено течно, добавете още сирене. Ако е прекалено гъсто, сипете още вино – но не много.
11. Изсипете сиренето в тенджерата за фондю и го затоплете на ниска температура.
12. Сервирайте с френски хляб, картофи, броколи, наденички... или каквото предпочитате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ