Пресни картофи с фондю от три сирена
Картофи с нежен сос от сирене.
Необходими продукти:
- 2 ч.л. зехтин
- ½ ч.ч. нарязан лук
- 1 ч.ч. и 2 с.л. сметана за разбиване
- 1 (225 г) пакет крема сирене, на стайна температура
- 1 ч.ч. прясно настърган пармезан (около 60 г)
- ½ ч.ч. настъргано сирене грюер (около 50 г)
- ¼ ч.л. индийско орехче
- 450 г необелени големи червени картофи, нарязани на парчета от по 2,5 см
- 6 ч.ч. вода
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 1 с.л. нарязан пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Сгорещете зехтина в тенджерка на умерен огън.
2. Прибавете лука и сотирайте до омекване за около 4 мин.
3. Намалете огъня до слаб.
4. Прибавете сметаната, крема сиренето, пармезана и сиренето грюер.
5. Разбийте до гладкост за около 3 мин.
6. Прибавете индийското орехче.
7. Овкусете със сол и пипер.
8. Свалете от огъня.
9. Смесете картофите с 6 ч вода и сол на вкус в голяма тенджера.
10. Оставете да заври на силен огън.
11. Намалете огъня до умерен и варете до омекване на картофите - около 6 мин.
12. Отцедете и прехвърлете картофите в купа.
13. Прибавете зехтин и магданоз и разбъркайте, за да се покрият хубаво.
14. Добавете на вкус сол и пипер.
15. Фондюто и картофите могат да се приготвят 1 ден предварително. Покрийте ги поотделно и оставете в хладилника.
16. Преди поднасяне, разбийте фондюто за 5 мин. с бъркалка за яйца на умерен огън докато се разтопи.
17. Притоплете картофите в загрята на 180°С фурна за 10 мин.
18. Сложете картофите в чиния и набодете всеки с дървен шиш.
19. Поднесете с топлото фондю.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ