Фондю с крутони
Размекнати сирена с хляб.
Необходими продукти:
- 1 скилидка чесън, разполовена косо
- 1 1/2 ч.ч. сухо бяло вино
- 1 с.л. царевично нишесте
- 2 ч.л. кирш (черешов ликьор, който можете да замените и с друг ликьор)
- 225 г ементал, едро настъргано (2 ч.ч.)
- 225 г сирене грюер, едро настъргано (2 ч.ч.)
За поднасяне:
- кубчета франзела, набодени на вилици за фондю или на дълги дървени шишове
Начин на приготвяне:
1. Натъркайте вътрешността на тенджерка с дебело дъно с чесън.
2. Прибавете виното и оставете да заври на умерен огън.
3. Смесете царевичното нишесте и кирша в чаша.
4. Постепенно прибавете сирената в тенджерата и бъркайте непрекъснато със зигзагообразни движения, за да не стане сиренето на топка, а да се разтопи на крем. Не бива да завира.
5. Прибавете сместа с царевично нишесте и отново разбъркайте фондюто.
6. Оставете да заври и разбърквайте до сгъстяване - 5 - 8 мин.
7. Прехвърлете фондюто върху портативно котлонче и поднесете с хляба за потапяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ