Торта Шоколадови руини със сметана и ванилия
Сметанова торта с маслена какаова заливка и ванилова сърцевина.
Необходими продукти:
За блата:
- 2 яйца
- 1 ч.ч. сметана - заквасена
- 1 ч.ч. захар
- 2 ч.ч. брашно
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 с.л. какао
За крема:
- 1 литър сметана - сладкарска
- 1,5 ч.ч. захар
- ванилия на вкус
- малко желатин или сгъстител за сметана
За шоколадовия топинг:
- 3 с.л. какао
- 3 с.л. захар
- 3 с.л. сметана
- 40 грама масло
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със захарта за блата и добавете брашното, бакпулвера и 1 ч.ч. заквасена сметана. Разделете сместа на 2 равни части. В едната добавете 3 с.л. какао, а другата оставете чиста. Застелете две кръгли тавички с хартиено фолио за печене или просто ги намазнете и набрашнете и печете в тях кафявия и белия блат по отделно в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.
2. Пригответе крема като разбиете сметаната със захарта до пухкава пяна. Ако смятате, че е нужно, добавете желатин или сгъстител за сметана. Сипете ванилия на вкус.
3. Разделете белия блат на два еднакви блата по ширина. По средата намажете със сметана и ги слепете един за друг.
4. Какаовия блат натрошете на късчета с неправилна форма, потапяйте всеки от тях в битата сметана и слагайте върху тортата.
5. Глазурата пригответе като разтопите маслото на водна баня и в него добавите какаото, захарта и сметаната. Залейте с този крем тортата.
6. Приберете в хладилник, за да се стегне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ