Шоколадова торта с глазура
Шоколадова торта с лешников крем.
Необходими продукти:
За блата:
- 3½ ч.ч. брашно за сладкиши
- ½ ч.ч. неподсладено какао
- 1½ ч.л. сол
- 2 ч меко масло
- 2¼ ч.ч. гранулирана захар
- 4 големи яйца
- 1½ ч.л. ванилия
- 1¼ ч.ч. суроватка
- 2 ч.л. сода за хляб
- 2½ ч.л. бял оцет
На крема с млечен шоколад:
- 5 бонбона "Ferrero Rocher", натрошени (или други бонбони по избор)
- 200 г млечен шоколад "Lindt", фино настърган (или друг млечен шоколад по избор)
- 1 с.л. неподсладено какао на прах
- 2/3 ч.ч. пълномаслена сметана
За ганаша:
- 1 ч.ч. течен шоколад "Nutella" 9или друг течен шоколад по избор)
- 1 ч.ч. пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 200ºC. Постелете две 22-сантиметрови формички за торта с хартия за печене или алуминиево фолио.
2. Смесете брашното, какаото и солта в купа.
3. Сложете олиото и захарта в купата на електрически миксер и ги разбийте на средна скорост до хомогенност. Разбийте едно по едно и яйцата, след това ванилията. Добавете брашнената смес, като редувате със суроватка, на два пъти. Остържете стените на купата и разбийте колкото да се смеси всичко.
4. Сложете содата за хляб в малък съд и смесете с оцета. Добавете към тестото, без да спирате да разбивате. Разбивайте 10 сек.
5. Разделете тестото в двете формички и сложете във фурната. Печете до готовност - пъхнат нож в средата трябва да излиза чист. Около 20 - 25 мин. Оставете блатовете да се охладят във формичките за 20 мин. и ги извадете. Отстранете фолиото.
6. Междувременно пригответе крема с шоколад и бонбони "Ferrero Rocher". Сложете шоколада с пресятото какао на прах в купа. В тенджерка сложете сметаната да заври. Когато кипне, сипете горещата сметана върху шоколада и внимателно разбъркайте до хомогенност. Оставете да се охлади и добавете натрошените бонбони.
7. За да направите ганаш с "Nutella", разтопете течния шоколад и сметаната на слаб огън, като бъркате непрекъснато до получаването на гладък крем. Оставете да се охлади.
8. Намажете с крема от млечен шоколад и бонбони единия блат, след което сложете отгоре другия блат. Покрийте хубаво с ганаш и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ