Торта с шоколадов ганаш
Вкусна домашна шоколадова торта.
Необходими продукти:
- 1 1/2 ч.ч. универсално брашно
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 1/4 ч.л. сол
- 1 бучка и 1 с.л. (9 с.л.) неосолено масло, охладено и нарязано на кубчета
- 1 голям жълтък
- 330 г тъмен шоколад, нарязан
- 1 1/4 ч.ч. пълномаслена сметана
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190ºC.
2. Смесете в блендер или кухненски робот брашното, захарта и солта. Прибавете маслото и разбивайте до консистенцията на овесени ядки. Прибавете жълтъка и разбийте отново, докато стане на едри бучки.
3. Извадете тестото върху работна повърхност и леко омесете, докато се смесят всички продукти. Намаслете 30-сантиметрова разглабяща се формичка за торта. Притиснете равномерно тестото към дъното и оставете във фризера за поне 30 мин. преди печене. Сложете тежести за пай и печете 25 мин., след което махнете тежестите и печете още 10 мин. Оставете да се охлади.
4. Сложете шоколада в голяма купа. В малка тенджерка сложете сметаната да заври. Прецедете горещата сметана през цедка върху шоколада. Разбъркайте до получаването на гладък и пухкав крем. Изсипете шоколадовия крем в центъра на охладения блат (ако има бучки, го прецедете) и оставете да се стегне за около 2 часа. Може също да оставите в хладилника за 1 час.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ