Торта с бананово-шоколадов баварски крем
Вкусна торта с шоколадов крем.
Необходими продукти:
За блата:
- 150 г натрошени шоколадови бисквити
- 50 г разтопено масло
- За банановия баварски крем:
- 200 мл сметана за разбиване
- 1 банан, голям
- сок от 1/2 лимон
- 2 листа обикновен желатин
- 200 мл вода
- 100 г бяла захар
За шоколадовия баварски крем:
- 150 г тъмен шоколад, разтопен
- 200 мл сметана за разбиване
- 2 листа обикновен желатин
- 20 мл топла вода
- За украса:
- 1/2 банан, нарязан на филийки
- сок от 1/2 лимон
- шепа натрошени орехи
- 100 г разтопен шоколад
Начин на приготвяне:
На блата:
1. Покрийте средно голяма тавичка с фолио, като равномерно покриете стените така, че фолиото да излезе отвън.
2. Смесете натрошените бисквити с разтопеното масло. Изсипете сместа в приготвената тава и покрийте цялото дъно с долната част на чаша. Оставете в хладилник.
На баварския крем:
1. Сипете в блендера банана и лимоновия сок и разбивайте докато стане на пюре.
2. Сложете листата желатин с 2 с.л. вода в малка купа.
3. Сложете водата със захарта в дълбока тенджера с дебело дъно и оставете да заври на силен огън. Варете докато захарта се разтопи. Добавете отцедения желатин и разбъркайте докато и той се разтопи. Сложете вътре банановото пюре. Прибавете и разбитата сметана. Налейте сместа в блата и оставете в хладилника за около 1 час.
На шоколадовия крем: Сложете желатиновите листа в малка купа с вода. След 2 мин. отцедете и смесете с 20 мл топла вода. Разбъркайте докато се разтвори. Сложете вътре разбитата сметана и прибавете разтопения шоколад. Излейте тази шоколадова смес върху банановата и оставете в хладилника за цяла нощ.
4. Преди сервиране махнете сладкиша от съда, като го извадите заедно с фолиото, което се подава навън. Внимателно махнете фолиото и прехвърлете сладкиша в подходяща чиния за сервиране. Нарежете на филийки половин банан и поръсете със сока на половин лимон, за да не покафенее. Отгоре полейте с разтопен шоколад, бананови резени и шепа натрошени орехи.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ