Тибетска супа от леща с домати
Люта веганска супа с леща, картофи, моркови и домати.
Необходими продукти:
- 1½ ч.ч. леща, изплакната
- 6 ч.ч. вода
- 1 с.л. зеленчуково олио
- 1½ ч.ч. лук, нарязан
- 2 скилидки чесън, счукан
- 1 прясно чили чушле
- 1 морков, обелен и нарязан на кубчета
- 1 картоф, нарязан на кубчета
- 2 ч.л. смлян кориандър
- 3 ч.ч. консервирани домати, неотцедени
- 1 с.л. пресен кориандър, нарязан
- 1½ ч.л. сол
- 2 ч.л. кимион
Начин на приготвяне:
1. Сложете лещата и водата в тенджера и изчакайте да заври. Намалете котлона, сложете капака и варете на слаб огън до омекване - около 20 мин.
2. Междувременно сгорещете олио и сотирайте лука, чесъна и чилито за 5 мин.
3. Прибавете морковите, картофите, кориандъра и кимиона и сотирайте още около 1 мин., като разбърквате, за да не залепнат.
4. Свалете от огъня и заделете.
5. Когато лещата е готова, нарежете наедро доматите, както са в консервата и ги прибавете в тенджерата.
6. Прибавете нарязания кориандър, солта и сотираните зеленчуци.
7. Покрийте с капак и варете на слаб огън за около 10-15 мин., до омекване на всички зеленчуци.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ