Солен чийзкейк с пармезан и домати
Солена торта със заквасена сметана, печени домати и песто.
Бон Апети
Излъчен на 04.07.2018
Солена торта за празници и гости показват Лора и Стоян, като представят чийзкейк в солен вариант, който е особена глезня за сетивата. В него няма месо, а се залага на нежната комбинация от сметана, пармезан и крем сирене, ароматизирани с чесън и съчетани с домати и босилеково песто. А всичко това върху хрупкав маслен блат.
Готвенето започва от блата като брашно и орехи се смилат заедно в блендер. Добавя се щипка сол и се претрива с масло. Може да добавите и малко студена вода за спойка. После блатът се разстила във формичка и се запича за 10 минути.
Кремът се прави като се смесват крем сирене със заквасена сметана, яйца, сол и чесън на прах и рендосан пармезан. Сместа се изсипва върху изпечения и охладен блат, заравнява се и се пече за 40 минути на 160 градуса. После се оставя в изключената фурна за още 15 минути.
Доматите се белят и се режат на лодки, като сърцевината се отстранява. Покапват се със зехтин и се поръсват с мащерка и чесън. Пекат се на 170 градуса за 40 минути. Отделно през това време се прави подобие на песто дженовезе като пресен босилек се пюрира със зехтин, лимонов сок, чесън на прах и сол.
Охладеният кейк се намазва с пестото и отгоре се украсява с печените домати. Вижте идеята за украса на Лора и Стоян или измислете своя собствена.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ