Солена торта с аспержи
Пай с аспержи и извара.
Необходими продукти:
За тестото:
- 150 грама пшенично брашно
- 50 грама пълнозърнесто брашно
- 100 грама масло
- щипка сол
- 3-4 супени лъжици вода
За плънката:
- 1 връзка бланширани аспержи
- 2 разбити яйца
- ¼ чаша кисело мляко
- 200 грама извара
- ¼ чаша настърган пармезан
- 1 стрък нарязан пресен лук
- щипка сол
- прясно смлян пипер
Начин на приготвяне:
1. Смесете двата вида брашно, осолете, сложете кубчетата масло и ги напъхайте в тестото, накрая добавете вода и омесете добре. Когато се оформи тестен апитка, оставете я да престои в хладилник за половин час.
2. Обелете и почистете долните части на аспержите, попарете ги във вода за около 5 минути.
3. Смесете яйцата, киселото мляко, изварата, пармезана, пресния лук, солта и пипера.
4. Разстелете тестото по повърхността на голям а тава за печене, така че краищата на тестото леко да се огъват по ръбовете на тавата. Изсипете половината яйчна смес, отгоре наредете аспержите и после ги залейте с остатъка от яйцата с извара.
5. Печете в предварително загрята фурна с температура 180 градуса около 35 минути докато тестото покафевее до златисто.
6. Поднесете със салата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ