Пържени пилешки кюфтета по министерски
Пилешки мезета от наситнено месо с лук, яйце и подправки, изпържени на пилешка плескавица.
Необходими продукти:
- 800-900 г пилешко филе (гърди)
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- сол и пипер
- 3 с.л. майонеза
- лют пипер по желание
- 3 с.л. брашно
- олио
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешкото месо на много ситни кубчета и прехвърлете в купа. Наситнете лука и добавете. Отгоре намачкайте скилидките чесън.
2. Овкусете със сол, черен и лют пипер, чукнете яйцето, добавете майонезата и размешайте.
3. Една по една добавете лъжиците брашно като след всяка разбърквате хубаво. Получената смес можете да оставите в хладилник между 30 минути и 12 часа.
4. Сгорещете олио в тиган, което да покрива дъното на тънък пласт. Работете на умерен огън.
5. Със супена лъжица гребвайте от сместа и изсипвайте в сгорещеното олио. Натискайте леко, за да се сплеска сместа и да се получат плоски пилешки кюфтета. Една добре напълнена лъжица е достатъчна за едно котлетче. Пържете по около 3 минути от страна. Трябва да се получава хубава златна коричка без черни изгорели петна.
6. Вадете вурху домакинска хартия или салфетка. При необходимост наливайте по малко олио между отделните пържения, но изчаквайте да се затопли добре преди да сервирате върху него следващата порция котлети.
7. Поднесете с гарнитура по желание - картофи, ориз или зеленчуци за по-диетично.
Източник: YouTube/Рустам Исмаилов
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ