Пържен ориз с чили паста по азиатски
Ориз с аромат на фъстъци.
Необходими продукти:
За чили пастата:
- 5 шалота, обелени
- 1 скилидка чесън, обелен
- 4 червени чилита, без семената и едро нарязани
- 1/2 ч.л. джинджифилова паста
- 2 ч.л. паста от лимонова трева
- кората на 2 лайма
- 2 с.л. фъстъчено олио
- 1 с.л. захар
- сол
- 1 с.л. допълнително фъстъчено олио
За пържения ориз:
- сварен ориз
- целина, нарязана на малки кубчета
- 1 яйце, леко разбито
- 1 с.л. мирин
- соев сос
- зелен лук, фино нарязан
- кориандър, едро нарязан
- фъстъчено олио
Начин на приготвяне:
1. За да направите чили пастата, смесете всички необходими продукти на фин пастет. Загрейте допълнителното фъстъчено олио в тиган и запържете като разбърквате чили пастата на среден огън докато усетите аромата й. Свалете от огъня и запазете в херметически затворен съд в хладилника до употреба.
На пържения ориз:
1. Загрейте малко олио в уока и прибавете 2 с.л. от чили пастата. Пържете докато усетите аромата и прибавете мирина.
2. Пържете още около минута. Прибавете ориза и разбъркайте хубаво. Пържете като рабзърквате още няколко минути и прибавете целината и разбъркайте хубаво.
3. Заделете ориза настрана и загрейте малко олио в освободената част на уока.
4. Изсипете яйцето и когато е почти готово, разбъркайте с ориза. Отново избутайте по същия начин ориза и налейте соев сос в освободената част на уока и след това разбъркайте с ориза. Повторете докато оризът стане достатъчно солен.
5. Изключете котлона и прибавете зеления лук и разбъркайте хубаво.
6. Поднесете с щедро количество нарязан кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ