Портокалово-боровинков царевичен хляб с глазура
Хляб с плодове, ядки и "пет подправки".
Необходими продукти:
- зехтин или спрей против залепване
- 1 и половина чаша бяло брашно
- 1/3 чаша царевично брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- ¼ ч.л. сода бикарбонат
- ¾ чаши + 2 с.л. захар
- половин ч.л. сол
- 2 яйца
- 3 с.л. мек зехтин
- половин чаша + 2 с.л. мътеница
- ситно настърганата кора от 1 портокал – запазете сока му
- 1 чаша червени боровинки, измити, почистени и леко нарязани
- половин чаша начупени пеканови орехи
- ¼ чаша овесени ядки
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170 градуса. Намазнете голяма тава с олио. Пресейте брашното, царевичното брашно, содата бикарбонат, захарта и солта в голяма купа. В отделна купа, разбийте яйцата, олиото, мътеницата и портокаловата кора. В трета купа смесете боровинките, пекановите орехи и овесените ядки. Поръсете със супена лъжица от брашнената смес и разбъркайте добре.
2. Смесете бързо брашнената смес със яйчената, като използвайте възможно най-малко движения. Внимателно разбъркайте с боровинковата смес. Тестото би трябвало да е твърдо. С лъжица сипете тестото в приготвената тава и печете 45-55 минути. Провете на 2/3 от времето за печене, ако хлябът покафенява много, покрийте го леко с фолио.
3. Оставете изпечения хляб за 10 минути в тавата, после минете с тънък нож покрай стените на тавата и обърнете хляба на плоска повърхност. Поръсете с глазурата: в дълбок тиган, смесете пудра захар, портокалов сок, канела и подправка ‘пет подправки’. Оставете да заври и бъркайте постоянно, докато получите гъста глазура. Това ще се случи бързо, така че внимавайте. Изсипете върху хляба.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ