Хляб с шоколад и малини
Малинов тестен десерт с мляко и бадеми.
Необходими продукти:
- 1 чаша брашно
- 1/4 чаша едро смляно брашно
- 1/2 чаша бадемово брашно
- 1/4 чаша неподсладено какао на прах
- 1/4 ч. ч. захар
- 2 ч. л. бакпулвер
- 1/4 ч. л. сол
- 1/2 чаша натурален/полусладък шоколадов чипс
- 1/2 чаша филирани бадеми
- 1 кг пресни малини
- 1 чаша обезмаслено прясно мляко
- 2 с. л. олио
- 2 с. л. кисело мляко
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
Направих този хляб по повод на едно седмично „потлак” събиране, което организирахме с моите приятели. Тъй като за предишната среща бях приготвил и донесъл ястие с чубрица, този път реших да направя нещо сладко. Адаптирах тази рецепта въз основа на рецепта за сладък царевичен хляб, като вместо царевично брашно използвах бадемово. Резултатът, който постигнах е плътен, не много сладък шоколадов хляб с тръпчив вкус на малини, за баланс. Хлябът се превърна в хита на „потлак” срещата. Ще е добре и за вас да си приготвите такъв хляб за десерт.
1. Загрейте фурната до 190 °C градуса.
2. Смесете двата вида пшеничени брашна с бадемовото, какаото на прах, захарта, бакпулвера и солта. Добавете шоколадовия чипс и бадемите и разбъркайте.
3. Разбийте прясното мляко, маслото, киселото мляко и яйцата в отделна купа.
4. Поръсете малините с малко брашно, за да ги предпазите от „потъване” на дъното на тесто.
5. Комбинирайте мокрите и сухите съставки. Разбъркайте, докато се смесят добре. Добавете малините – сместа трябва да ги покрие напълно.
6. Сипете сместа в тава за печене с незалепващо покритие. Печете около 35-40 минути. Извадете хляба, щом след като се е надигнал, започне да спада при пробождане с вилица.
7. Оставете хляба да се охлади преди нарязване, тъй като той лесно се разпада, когато топъл. Консумирайте го охладен, при стайна температура.
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ